Wszystko robisz według receptury, a ciasto francuskie nie wyrasta? Możliwe, że gdzieś popełniasz błąd. Spróbuj go zidentyfikować, a łatwiej będzie ci doprowadzić ciasto do perfekcji. Wreszcie wyrośnie, a przygotowane z niego słodkości i inne przegryzki będą na medal.
Ciasto francuskie to wyrób o dość wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Po upieczeniu nabiera koloru i chrupkości. Ma pyszny, maślany smak. Można z niego przyrządzać zarówno desery, jak i dania wytrawne. W sklepach kupimy gotowe, zwykle mrożone ciasto francuskie. Możemy je też zrobić samodzielnie w domu. Przepis może sprawiać czasem trudności, a w dodatku jest czasochłonny. Niektórzy podczas pracy w kuchni nad ciastem popełniają jeden kardynalny błąd. To on sprawia, że ciasto nie rośnie w piekarniku, przez co potem wygląda nieciekawie na talerzu. O co dokładnie chodzi?
Częsty błąd. Sprawia, że ciasto francuskie nie wyrasta
Nakładanie do środka ciasta nadmiaru nadzienia to błąd numer jeden. Popełnia go wielu kucharzy, zwłaszcza początkujących. W takiej sytuacji ciasto przemięka sokami z farszu, a w konsekwencji nie wyrasta, bo nie potrafi. Umieszczanie na powierzchni ciasta wielu składników (np. owoców) także jest kuchenną potyczką. Podstawowa zasada to umiar.
Wskazówki dotyczące pieczenia ciasta francuskiego
● Zanim umieścisz ciasto na formie do pieczenia, podłuż po nie specjalny papier, aby nie przywarło.
● Jeśli chcesz, by smakołyki, które robisz z ciasta francuskiego miały piękny złoty odcień, przed obróbką cieplną posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Podobny efekt zagwarantuje płynne masło.
● Czas pieczenia ciasta zależy od deseru, jaki przyrządzasz i zawsze postępuj wg przepisu. Możesz podczas pieczenia zrobić test patyczka. Jeśli po wbiciu i wyjęciu jest suchy, wypiek jest gotowy.
● Znawcy radzą, by ten rodzaj ciasta piec od razu po wyciągnięciu z chłodziarki. Ma to zagwarantować lepszą puszystość.
Z ciasta francuskiego wyczarujesz mnóstwo potraw i deserów. Polecamy jabłecznik, rogaliki, eklerki i gofry.