Jesteś prawdziwym wielbicielem mięsnych specjałów, a w Twoim menu nie może zabraknąć kurczaka, kotleta schabowego lub steka? Tym bardziej powinieneś wiedzieć, jak przygotowywać mięso, żeby potrawy były bezpieczne. Sprawdź poniższe wskazówki.
Bez względu na to, czy przyrządzasz pierś z indyka, czy wykwintną pieczeń na obiad, musisz pamiętać o zachowaniu odpowiedniej higieny podczas obróbki kulinarnej mięsa. Jeśli to zaniedbasz, wówczas skutki mogą być opłakane.
Używasz jednej deski do wszystkiego? To błąd!
Używanie jednej deski do krojenia do wszystkich produktów to duży błąd. Niestety taka oszczędność może doprowadzić do nawet zatrucia. Oddzielna deska przyda się szczególnie do krojenia mięsa. Po każdym użyciu należy ją umyć gorącą wodą i detergentem.
Myjesz mięso przed obróbką? To błąd!
Co prawda, większość produktów przed spożyciem należy myć, szczególnie owoce i warzywa, ale w przypadku mięsa sprawa wygląda nieco inaczej. Jego mycie przed przyrządzeniem jest po prostu zbędne, gdyż wysoka temperatura, której zostanie poddane, zniszczy wszystkie bakterie. Zatem płukanie mięsa pod wodą to tylko daremne roznoszenie drobnoustrojów, które mogą się przenieść na inne pokarmy i wywołać choroby.
Zamarznięte mięso wrzucasz wprost na patelnię? To błąd!
Jeżeli w pośpiechu wyciągasz mięso z zamrażalnika i kładziesz je od razu na patelnię, to popełniasz błąd. Wysoka temperatura sprawi, że mięso zetnie się tylko z wierzchu, a w środku pozostanie surowe. Najlepiej wyjąć je na parę godzin przed przygotowaniem posiłku. Wtedy osiągnie temperaturę pokojową i będzie można je spokojnie smażyć.
Smażysz mięso na zimnym tłuszczu? To błąd!
Bardzo często, aby oszczędzić czas, niektórzy kładą mięso na zimną patelnię i olej. To spory błąd. Zanim położymy mięso na patelni, tłuszcz powinien się porządnie rozgrzać, bo w innym razie mięso przywrze do patelni, a poza tym niepotrzebnie nasiąknie tłuszczem. W dodatku może być wysmażone tylko na zewnątrz, a w środku pozostanie surowe. Jeżeli używasz panierki, to na zimnym tłuszczu wcale się ona nie zrumieni, tylko zaparzy, przez co stanie się nieapetyczna.