Puszysty i lekki sernik wiedeński. Najlepszy na święta

Fot. ilustr./Pixabay.com

Sernik, obok makowca, jest jednym z tych ciast, które najczęściej goszczą na wigilijnym czy świątecznym stole. W zależności od preferencji gospodyni może to być sernik krakowski pieczony na spodzie lub delikatny i lekki jak piórko sernik wiedeński.

   

Oto jeden z najprostszych i najbardziej niezawodnych przepisów na sernik wiedeński. Zrobiony według poniższych zaleceń na pewno stanie się przebojem wigilijnego i świątecznego stołu.

Do przyrządzenia sernika niezbędne nam będą:

– 1 kg twarogu (najlepiej z wiaderka)

– 1 opakowanie budyniu waniliowego

– 8 jajek

– 12,5 dag miękkiego masła lub margaryny

– 1 szklanka cukru

   

Sposób przygotowania:

Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy je z cukrem mikserem na puszystą masę, białek nie wyrzucamy, gdyż będziemy robić z nich pianę. Gdy masa będzie gotowa, dodajemy – cały czas miksując masę – twaróg, miękkie masło i budyń waniliowy. Opcjonalnie smak można wzbogacić spirytusowym spożywczym aromatem o smaku waniliowym (idealny będzie aromat firmy Libella; dodajemy wówczas jedną jego fiolkę).

Następnie z białek ubijamy mikserem sztywną pianę i powoli dodajemy do masy, delikatnie mieszając łyżką. Na tym etapie można również opcjonalnie dodać sparzone i odsączone rodzynki oraz skórkę pomarańczową.

   

Tak przygotowaną masę przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Można ją również wyłożyć papierem do pieczenia.

Sernik pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około godzinę. Po upieczeniu zostawiamy go na parę minut w lekko otwartym piekarniku, a  następnie odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News