Pixabay.com

Zupa rybna kojarzy się przede wszystkim ze świętami Bożego Narodzenia, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ją również w pozostałe dni w roku. Poniższy przepis pozwala to osiągnąć.

Składniki:

0,5 kg fileta z dorsza bałtyckiego
1,5 l bulionu warzywnego
puszka pomidorów krojonych (lub 400 g świeżych pomidorów)
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
kawałek pora
kawałek selera
olej lub masło
liść laurowy
ziele angielskie
słodka papryka
pieprz ziołowy
sól, pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Zagotowujemy bulion warzywny. W międzyczasie ścieramy na tarce marchew, pietruszkę i selera, po czym wrzucamy do bulionu. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i kawałek pora. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15-20 minut. Potem dodajemy pomidory z puszki i gotujemy przez kolejne 10 minut.

W międzyczasie kroimy cebulę i szklimy ją na rozgrzanym maśle lub oleju. Potem opłukujemy rybę, filetujemy, odcinamy skórę i kroimy na duże, równe kawałki. Dodajemy składniki do zupy i doprawiamy 3 łyżeczkami koncentratu pomidorowego, słodką papryką i pieprzem ziołowym. Gotujemy przez 5 minut.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Cezary K.

Redaktor strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Wiadomości, Kulinaria