Pyszne ciasto bez pieczenia w 5 minut. Prosty przepis jest hitem

ciasto bez pieczenia
fot. screen Youtube / Prosto i Smacznie

Przygotowanie ciasta bez pieczenia z poniższego przepisu zajmie ci tylko 5 minut. Spód tworzą kruche herbatniki z dodatkiem masła i kakao, a masa to krem mascarpone i czekoladowy. Koniecznie spróbuj tego połączenia. Deser przyrządzisz z kilku składników, nie będzie ci też potrzebny piekarnik. Co więcej, to ciasto zrobisz nawet bez mąki i żelatyny.

Receptury na ekspresowe ciasta bez pieczenia podbijają sieć. Nie są trudne w wykonaniu i smakują bajecznie. Takie specjały idealnie sprawdzą się na specjalne okazje czy święta.

REKLAMA

Po złożeniu wszystkich warstw włóż ciasto do lodówki na trzy godziny, aby dobrze stężało. Już wiesz, że spód deseru składa się z ciasteczek i masła. Na przygotowanie kremu z mascarpone i masy czekoladowej poświęcisz tylko 5 minut. W cieście znajduje się też banan skropiony sokiem z cytryny. Owoc ten wspaniale łączy się z pozostałymi składnikami, natomiast sok z cytrusa lekko neutralizuje słodycz. Szybkie ciasto bez pieczenia jest tak pyszne i proste, że zagości w twoim domu jeszcze nie raz!

Jak przygotować szybkie ciasto bez pieczenia? Wystarczy 5 minut

Składniki na spód i boki (średnica tortownicy: 20 cm):
3 łyżki kakao
130 g masła
200 g herbatników maślanych

Składniki na masę z mascarpone:
3/4 szklanki cukru pudru
200 ml mocno schłodzonej śmietany 36%
280 g mascarpone

Składniki na krem czekoladowy:
100 ml śmietany 36%
pół tabliczki czekolady mlecznej
pół tabliczki czekolady deserowej

REKLAMA

Dodatkowo:
czekolada biała do dekoracji
sok wyciśnięty z połowy cytryny
banan

Wykonanie:
Na spód: w rondelku rozpuszczamy masło, studzimy. Kruche ciasteczka blendujemy na pył, przekładamy do naczynia. Dodajemy do nich kakao i masło, mieszamy. Formę wykładamy pergaminem, także po bokach. Przyrządzone ciasto wykładamy na tortownicę. Rozprowadzamy je po całym dnie i bokach, prężnie dociskając potem za pomocą szklanki, aby masa była zbita.

Robimy krem z mascarpone: do naczynia wlewamy 200 ml śmietanki, wsypujemy cukier puder i zaczynamy ubijać na sztywno, dodajemy serek mascarpone i znów ucieramy, aż składniki się połączą. 1/3 masy wykładamy na ciasteczkowy spód.

Banana kroimy na niezbyt grube plasterki, umieszczamy w misce, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy, następnie przekładamy na formę. Przykrywamy całość kremem z mascarpone i zabieramy się za przygotowanie masy czekoladowej.

REKLAMA

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dolewamy pozostałą porcję śmietanki i mieszamy. Pół masy czekoladowej umieszczamy na kremie z mascarpone, rozsmarowujemy resztę białej masy. Na wierzchu układamy resztę masy czekoladowej, posypujemy deser startą białą czekoladą i wykładamy go do chłodziarki na 3-4 godziny. Smacznego.

Wiele innych – równie szybkich – przepisów na ciasta bez pieczenia znajdziesz na naszej stronie. Polecamy sernik na zimno, blok czekoladowy i tiramisu.

Podziel się: