Sernik na zimno bez pieczenia. Zachwycający przepis!

Fot. Pixabay.com

Sernik na zimno jest idealnym pomysłem na deser, zwłaszcza w coraz cieplejsze dni. Istnieje jeden przepis, dzięki któremu przygotujemy to pyszne ciasto bez użycia piekarnika!

REKLAMA

Idzie lato, a wraz z nim wiele osób zmienia swoje nawyki żywieniowe i stawia na nieco inne potrawy. Jedną z nich niewątpliwie jest sernik na zimno. Poniższy przepis pozwala go przygotować w znakomity sposób!

Składniki na spód:

REKLAMA

1 opakowanie herbatników (ok. 200 g)
70 g masła

Składniki na masę serową:

REKLAMA

500 g serka mascarpone
300 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
4 łyżki cukru pudru
4 łyżki żelatyny

Składniki na owocową górę:

500 g malin
2 galaretki malinowe

Sposób przygotowania:

Dwie galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostawiamy do ostudzenia. Żelatynę z kolei zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody, a herbatniki dokładnie rozdrabniamy przy użyciu blendera lub widelca. Mieszamy je potem z roztopionym masłem. Potem przygotowujemy tortownicę o średnicy 24-26 cm, smarujemy ją masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na nią spód z ciastek, mocno ugniatamy i wyrównujemy, po czym wkładamy do lodówki.

Masę serową przygotowujemy od połączenia zalanej wodą żelatyny z 3/4 szklanki gorącej wody i mieszamy aż się rozpuści. Przy pomocy miksera ubijamy śmietanę na sztywną masę. Dodajemy 4 łyżki cukru pudru i stopniowo serek mascarpone. Ubijamy tak długo aż składniki się połączą. Mikser przełączamy na niskie obroty i powoli dodajemy żelatynę. Na herbatniki przekłady masę serową i układamy maliny. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Trzymamy w lodówce przez noc.

Podziel się: