
Ten przepis na racuchy skradł serca internautów. Pyszne, miękkie i puszyste placki Ewy Wachowicz powinny zagościć w twojej kuchni obowiązkowo. Wykorzystują sezonowy dar natury, jakim są jabłka. Racuchy z jabłkami to przyjemny powrót do nostalgicznych smaków sprzed lat, kiedy jako dziecko jadłeś je u babci na wakacjach. Placki możesz potraktować jako deser lub śniadanie. Każdy, kto ich skosztuje, będzie w siódmym niebie.
Domowe racuchy to jedna z tych potraw, która już samym aromatem i wyglądem przyciąga jak magnes. Receptura na ten kultowy smakołyk nie jest pracochłonna ani trudna. Wprost przeciwnie. Wersja Ewy Wachowicz jest uproszczona i jednocześnie udoskonalona. Kucharka dodaje do ciasta banana. Jego rola jest nieoceniona: owoc zmiękcza ciasto, przez co placki są wilgotniejsze i delikatniejsze. Można w nich wyczuć również karmelowe nuty.
Racuchy z jabłkami wg Ewy Wachowicz
Lista składników:
Ciasto
» 2 jabłka
» pół litra kefiru
» 2 szklanki mąki pszennej
» 2 łyżeczki sody oczyszczonej
» 2 jajka
» 1 dojrzały banan
» 3 łyżki cukru
» olej do smażenia
Mus
» sok z cytryny
» jabłka
» brązowy cukier (ksylitol)
Wykonanie:
Jajka z cukrem miksujemy na spójną masę, potem wlewamy kefir, znów łączymy. Dodajemy etapami mąkę z sodą, nieustannie mieszając na aksamitne i w miarę gęste ciasto. Przekładamy do niego obranego i zmiażdżonego banana, mieszamy. Myjemy i obieramy jabłka. Kroimy miąższ w kosteczkę/plasterki, dodajemy do masy, mieszamy.
Na patelnię wlewamy trochę oleju, czekamy, aż się rozgrzeje. Następnie smażymy małe okrągłe placki na średniej mocy ognia, aż zarumienią się z dwóch stron. Odsączamy racuchy na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowym. Podajemy z musem jabłkowym.
Mus jabłkowy
Myjemy jabłka, kroimy i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Przekładamy do miksera, dodajemy pozostałe składniki i rozdrabniamy na mus.