Rakotwórcza substancja w kaszy jaglanej. Przekroczono normy nawet 46-krotnie!

Kasza jaglana jest zalecana dla osób, które mają problemy z wrażliwym żołądkiem, ponieważ jest delikatna i lekkostrawna. Często sięgają po nią również osoby na diecie. Jest ważnym elementem w zrównoważonej diecie, ze względu na swoje właściwości i skład. Niestety, okazało się, że wiele produktów dostępnych w sklepach zawiera pozostałości glifosatu – pestycydu, który jest uważany za substancję rakotwórczą.

Kasze jaglane, które można kupić w polskich sklepach, nie są tak zdrowie jak się wszystkim wydaje. Organizacja FoodRentgen i Fundacja Konsumentów opublikowały raport, który jednoznacznie to potwierdza. W laboratorium w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach zbadano składy popularnych kasz jaglanych. Miało to miejsce we wrześniu 2019 i w styczniu 2020.

Okazało się, że w składzie odnotowano przekroczenie dopuszczalnej ilości glifosatu w czterech na 10 kasz, a dwie z nich znalazły się na pograniczu normy. Jak informuje gazeta.pl aż sześć na 10 kasz zawierało pozostałości szkodliwego pestycydu. Co ważne w niektórych kaszach jaglanych przekroczono dopuszczalną zawartość dwukrotnie, a nawet 46-krotnie!

Czytaj także:  Jeżeli będziesz chodził codziennie jedną godzinę, to schudniesz?

Glifosat to popularny pestycyd, którego używa się w uprawach do odchwaszczania pól i suszenia zbóż. Nie zaleca się spożywać produktów, w których przekroczono dopuszczalną ilość tego środka. Potencjalnie substancja ma działanie rakotwórcze. Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, ale najlepiej sięgać po sprawdzone produkty.

Komentarze