Rewelacyjny przepis Kuronia na zupę ogórkową. Ma wyjątkowy smak

przepis Kuronia na zupę ogórkową

Zupa ogórkowa jest na drugim miejscu, zaraz po zupie pomidorowej. Ma ona niecodzienny smak, dlatego lubią ją większość osób w Polsce. Jeśli szukasz idealnego przepisu, to idealnie trafiłeś, bo Jakub Kuroń podzielił się naprawdę wyjątkową recepturą.

   

Smaczna ogórkowa to zupa uwielbiana przez każdego smakosza, mieści się zaraz na drugim miejscu po pomidorówce. Jest zdrowa, pyszna i łatwa w przygotowaniu, ma swój wyjątkowy smak i aromat, a to wszystko dzięki ogórkom. Każdy z nas przygotowuje tę zupę zupełnie inaczej, dlatego też trzeba przyznać, że nie da się przejść obok niej obojętnie.

Jakub Kuroń podzielił się obłędnym przepisem na zupę ogórkową. Poznajcie tę recepturę i koniecznie wypróbujcie, bo ma niezwykle oryginalny i aromatyczny smak.

Przepis Jakuba Kuronia na zupę ogórkową

Przepis Kuronia na zupę ogórkową pasuje na każdą okazję!

Składniki:

» 4 skrzydełka z kurczaka

» 3 liście laurowe

» 4 ziarna ziela angielskiego

» 2 l wody

» 2 marchewki

» korzeń pietruszki

» seler

» 15 g masła

» przecier ogórkowy

» 5 ziemniaków

» 100 ml słodkiej śmietanki 30%

» żółtko 30 g posiekanego koperku

» sól i pieprz

   

Przygotowanie:

Umyj skrzydełka i włóż do garnka, następnie dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz dolej 2 litry zimnej wody. Gotuj na niewielkiej temperaturze przez pół godziny, kiedy pojawią się szumowiny – zbierz je.

Obierz marchewki, pietruszkę i seler, a potem pokrój je w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Dodaj pokrojone warzywa do mięsnego wywaru i gotuj ponownie przez pół godziny. Po tym czasie mięso i warzywa powinny być miękkie. Na patelni rozpuść masło, dodaj przecier ogórkowy i duś przez kilka minut. Dzięki wcześniejszemu podsmażeniu przecieru z ogórków, zupa będzie bardziej aromatyczna i głęboka w smaku.

   

Ziemniaki obierz ze skórki i umyj, a następnie pokrój w kostkę i wrzuć do gotującej się zupy. Po 15-20 minutach, gdy ziemniaki będą już miękkie, to dodaj przecier ogórkowy. Zupę gotuj jeszcze przez kilka minut, a na koniec zabiel ją gęstą śmietaną. Wcześniej zmieszaj ją z żółtkiem. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku i to wszystko – danie jest już gotowe!

Zupa ogórkowa rewelacyjnie się prezentuje w towarzystwie posiekanego, świeżego koperku.

Udostępnij:
     

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę