REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaRewolucja w kuchni: kotlety mielone po morawsku. Dzięki 1 składnikowi są wyborne

Rewolucja w kuchni: kotlety mielone po morawsku. Dzięki 1 składnikowi są wyborne

kotlety mielone
fot. Pexels

Tradycyjne kotlety mielone wydają Ci się nudne? Jeśli szukasz niepowtarzalnej opcji, która będzie olśniewać smakiem, to dobrze trafiłeś. Poniżej zamieściliśmy wyjątkową recepturę, która z pewnością Cię zafascynuje. Mało tego, przyrządzenie kotletów to sama przyjemność, a za sprawą pewnego sezonowego składnika, stworzysz istne arcydzieło, które zachwyci całą rodzinę!

REKLAMA

Rutyna w kuchni to nic nadzwyczajnego. Wtedy jedynym rozwiązaniem jest zmiana. Na naszej stronie znajdziesz wiele odmienionych receptur na dania obiadowe czy wypieki. Koniecznie wypróbuj je w swojej kuchni. Dziś zajmiemy się przepisem na kotlety mielone w zupełnie nowej odsłonie. Oszalejesz na ich punkcie.

Kotlety po morawsku to miks młodej kapusty i mięsa mielonego. Nic dziwnego, że takie połączenie zyskało popularność w wielu krajach Europy. Jak przygotować to wyśmienite danie? Zerknij tylko na poniższy przepis. Będzie ciekawie, pysznie i twórczo!

Przepis na kotlety mielone po morawsku

Składniki:
2 jajka,
400 g mięsa mielonego,
800 g młodej kapusty,
1 cebula,
30 g śmietany,
40 g mąki,
szczypta sody oczyszczonej,
1/2 natki pietruszki,
sól i pieprz według uznania.

REKLAMA

Wykonanie:
Kapustę drobno pokrój. Podobnie zrób z cebulą. Obydwa warzywa zalej wrzącą wodą i odstaw na 2 minuty (kapusta zmięknie, a cebula utraci gorzki posmak). Połowę natki pietruszki drobno posiekaj. Gdy miną 2 minuty odcedź warzywa i przełóż do nich rozdrobnioną natkę, a także mięso mielone. Doda też: mąkę, jajka, przyprawy, sodę oczyszczoną i śmietanę. Wszystko starannie wymieszaj.

Przyszykuj blachę do pieczenia, wyłóż ją papierem pergaminowym. Z przygotowanej masy zacznij tworzyć kotlety, następnie umieszczaj je na blaszce. Aby cała praca poszła sprawniej, przed formowaniem kotletów zwilż dłonie, a wtedy masa nie będzie przyklejać się do rąk.

Blaszkę ze wszystkimi sztukami włóż do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piecz przez pół godziny. Nim potrawa dojdzie w piekarniku, możesz zabrać się za robienie mizerii. Doskonałym dodatkiem do obiadu będą także młode gotowane ziemniaki. Smacznego.

REKLAMA

Czytaj też: Rolowane pierogi to hit wśród szybkich obiadów. Lepsze niż tradycyjne



REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA