Robię kluski z mięsem po rosole. Nic się nie marnuje, a ich smak jest obłędny

kluski z mięsem po rosole
fot. Pixabay

Robię kluski z mięsem po rosole – pyszny smak, szybkie i łatwe przygotowanie. Poznaj rewelacyjny przepis, który podajemy poniżej.

REKLAMA

W kuchni i gotowaniu najważniejsze jest to, aby nie marnować żywności, ponieważ tracimy na tym nawet kilka set złotych w roku. Często po ugotowaniu bulionu wyrzucamy mięso i jest to ogromny błąd i marnotractwo. W mojej rodzinie, z takiego mięsa przygotowujemy przepyszne kluski, przypominające pyzy. Przepis znajdziesz w dalszej części artykułu.

Kluski z mięsem po rosole a’la pyzy – przepis

Składniki:
» 1,5 kg ziemniaków
» 2 jajka
» 1 szklanka mąki ziemniaczanej
» sól
Nadzienie mięsne:
» 600 g mięsa gotowanego z rosołu
» 1 cebula
» 1 łyżka oleju rzepakowego
» sól i pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, a następnie przepuść je przez praskę i pozostaw do wystudzenia. Dodaj do nich jajka i mąkę ziemniaczaną, a potem dobrze wymieszaj.

REKLAMA

Cebulę pokrój i podsmaż na patelni z dodatkiem łyżki oleju do zrumienienia, a potem dodaj do zmielonego mięsa z rosołu. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj. W masie ziemniaczanej umieść kuleczkę mięsnego nadzienia wielkości orzecha włoskiego. Dobrze uformuj, aby masa ziemniaczana nie miała szczeliny. Gotuj w osolonej wodzie kilka minut – po wypłynięciu na wierzch wody około 3-5 minut. Podawaj z okrasą, smacznego!

Podziel się: