Przepadasz za makaronem spaghetti? Powinieneś wiedzieć, jaki jest największy błąd podczas jego przyrządzania. Dzięki tej wiedzy będziesz mógł go w przyszłości uniknąć, a danie wyjdzie takie, jak trzeba.
Spaghetti to potrawa rodem z Włoch, którą uwielbiają także Polacy. Aromatyczny sos zamienia zwykły makaron w prawdziwy specjał. I chociaż zrobienie tego dania wydaje się proste i szybkie, to w rzeczywistości bywa z tym różnie. Nieraz zdarza się bowiem, że po ugotowaniu makaron jest niedobry, a do tego wygląda nieapetycznie. Przyczyną tego jest najprawdopodobniej jeden kulinarny błąd, który wiele osób ciągle popełnia.
Gotowanie makaronu spaghetti – na co uważać?
Jeśli chcesz, aby makaron spaghetti smakował perfekcyjnie, zainteresuj się czasem jego gotowania. Niektórzy trzymają go w wodzie zbyt długo. W efekcie długie nitki makaronu stają się tak kleiste, że wręcz nie nadają się już do jedzenia. Makaron nie powinien być gotowany dłużej niż 10 minut. Jeżeli chcesz, aby był lekko twardy, możesz skrócić podany czas do 8 minut. Dzięki temu twoja potrawa zawsze będzie świetnie smakować i wyglądać na talerzu bardzo apetycznie.
Pomysły na spaghetti
Makaron spaghetti możesz przygotować na różne sposoby. Obłędnie smakuje w tradycyjnej odsłonie z sosem bolognese lub carbonara. Możesz podać go też z warzywami, np. ze szpinakiem czy cukinią. Doskonałym pomysłem kulinarnym jest także zapiekanka makaronowa, która świetnie sprawdzi się jako błyskawiczny obiad.