sałata gorzka
fot. Pixabay

Sałata jest jednym z tych warzyw, które lubimy najbardziej. Dodajemy ją zazwyczaj do wielu rozmaitych dań. Czasami zdarza się, że sałata kupiona w sklepie ma gorzki i nieprzyjemny posmak. W takim przypadku warto ją odpowiednio przygotować. Jak tego dokonać?

 

Gorzka sałata jest bez wątpienia kulinarnym rozczarowaniem i może nam zepsuć całą przyjemność z jedzenia. Okazuje się, że istnieje prosty trik, który sprawi, że nieprzyjemna gorycz będzie już tylko wspomnieniem.

Gorzka sałata to już nie problem

W sklepach czy na targach możemy natrafić na jej różne odmiany sałaty. Nikt nie chciałby, aby jego warzywo podczas jedzenia okazało się nieprzyjemnie gorzkie w smaku. Potrawa z takim dodatkiem na pewno nie sprawi nikomu radości w trakcie konsumpcji. Na szczęście istnieje niezawodny patent, który sprawi, że gorycz zniknie.

   

Jeśli sałata ma gorzkie nuty smakowe, wtedy należy ją zanurzyć w gorącej wodzie na kilka minut, a następnie wyjąć i opłukać w zimnej wodzie. Dzięki temu można skutecznie pozbyć się goryczy. Aby mieć większą gwarancję, że sałata nie będzie gorzka, należy już w sklepie dokładnie się jej przyjrzeć. Lepiej nie wkładać do koszyka warzyw ze zwiędłymi i nieapetycznymi liśćmi.

Sałata może nabrać goryczki w czasie krojenia

Okazuje się, że nawet dobre warzywo może okazać się gorzkie, gdy pokroimy je niewłaściwym nożem, zwłaszcza tym ze stali. Gdy użyjemy właśnie takiego noża, wówczas zajdzie niepożądana reakcja chemiczna, w wyniku której substancje odżywcze utlenią się, a sałata nabierze goryczy. Do krojenia liści sałaty zdecydowanie lepiej wybrać nóż ceramiczny. Warto pamiętać, że wcale nie musimy używać noża, równie dobrze możemy porwać ją na mniejsze części dłońmi.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę