Sałatka jarzynowa jest jedną z klasycznych polskich potraw, które najczęściej pojawiają się na stołach w okresie świątecznym, ale nie tylko. Danie to może być znacznie lepsze, jeśli dodamy do niego nieco inne składniki. Wypróbuj ten prosty przepis.
W każdym domu tradycja przygotowywania sałatki jarzynowej jest nieco inna. Warto jednak pokusić się o odrobinę szaleństwa i poeksperymentować, aby zaskoczyć zgłodniałych domowników. Poniższy przepis gwarantuje pozytywne zaskoczenie!
Sałatka jarzynowa w niecodziennej wersji – przepis
Składniki:
3 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
5 ziemniaków
3 jajka ugotowane na twardo
1 cebula
4 ogórki kiszone
1 puszka groszku
2 lekko czubate łyżki majonezu
1 lekko czubata łyżka musztardy
odrobina pieprzu
Sposób wykonania:
Włoszczyznę i ziemniaki myjemy, po czym układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zawijamy go i wkładamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na godzinę. Po wyciągnięciu czekamy aż ostygną, a w tym czasie gotujemy jajka na twardo. Ostudzone warzywa obieramy ze skórki, a jajka ze skorupek.
Włoszczyznę, ziemniaki, jajka, cebulę i ogórki kiszone kroimy w kostkę, po czym dodajemy do nich groszek. W międzyczasie łączymy musztardę z majonezem w celu uzyskania sosu. Następnie łączymy ze sobą wszystkie składniki, a na koniec doprawiamy mielonym pieprzem. Życzymy smacznego!
Przeczytaj także: Czy można zamrozić sałatkę jarzynową? Jest jeden warunek