sernik z tofu
fot. screen Youtube / Vege and Koji

Uwielbiasz sernik, ale nabiał ci szkodzi? Roślinny wariant popularnego specjału jest dla ciebie. Przyrządzony na bazie tofu sernik jest tak samo pyszny, jak autentyk. Ponadto jego wykonanie jest niebywale proste. Spróbuj odtworzyć tę recepturę w swojej kuchni, naprawdę warto!

Sernik z tofu to raczej tofurnik, a nie sernik. Jest wyśmienitym wegańskim substytutem klasycznego ciasta na bazie białego sera. Sposób przygotowania zaskakuje prostotą – obejdzie się nawet bez maszynki do mielenia. Warto spróbować czegoś nowego. Sernik można przygotować w formie o wymiarach 28 cm x 18 cm wyścielonej papierem do pieczenia.

Przepis na sernik w wersji roślinnej

Składniki na spód:
4 łyżki cukru pudru
100 g oleju kokosowego lub margaryny
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
150 g mąki pszennej

Składniki na masę bez sera:
1 duża puszka mleczka kokosowego
130 g cukru
2 kostki tofu naturalnego, każda o masie 400 g
2 łyżeczki cukru wanilinowego
200 ml napoju sojowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z 1 pomarańczy (opcjonalnie)
2 opakowania budyniu waniliowego
sok z połowy średniej cytryny
80 g rodzynek (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Cukier puder, margarynę lub tłuszcz kokosowy umieść w misie miksera. Ucieraj składniki, a potem dodaj do nich mąkę ziemniaczaną, sól, wodę i mąkę pszenną, zagniataj dalej. Ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Później je rozwałkuj i przenieś na dno formy. Zrób nakłucia widelcem i znów włóż do chłodziarki. Piekarnik rozgrzej do temp. 200°C i piecz spód przez 20 minut.

W międzyczasie przygotuj masę. Tofu odciśnij z nadmiaru płynu i rozkrusz wprost do dużej miski. Wlej sok z cytryny i mleczko kokosowe. Dodaj też cukier wanilinowy, zwykły cukier, proszek do pieczenia, a także obydwa budynie, starannie wymieszaj wszystkie składniki, najlepiej mikserem. Do masy dodaj rodzynki (opcjonalnie), skórkę z pomarańczy i napój sojowy, miksuj składniki. Wyłóż powstałą masę na podpieczone ciasto i wyrównaj jej wierzch szpatułką. Zmniejsz temp. piekarnika do 180°C i piecz sernik przez 1 godzinę. Deser możesz ozdobić domowym lukrem. Nałóż go, gdy sernik już ostygnie, smacznego.

Udostępnij:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę