Skórka od banana jest świetnym nawozem!

Po zjedzeniu banana zazwyczaj wyrzucamy skórkę do kosza na śmieci. Okazuje się, że można ją wykorzystać w inny sposób. Skórka po bananie można być tanim i naturalnym nawozem do domowych roślin.

Skórka banana, może spowodować, że domowe kwiaty będą pięknie rosły i kwitły. To naturalny i przede wszystkim tani sposób na domowej roboty nawóz. Nadaje się do kwiatów domowych, balkonowych, a nawet ogrodowych. Dlaczego skórka od banana ma takie właściwości? Jak informuje redakcja gazety.pl resztki mają w sobie cenne pierwiastki: potas, fosfor i wapń. To one wpływają na poprawę kondycji roślin, zwiększenie odporności na szkodniki, przedłużenie kwitnienia. Mogą wpływać nawet na owocowanie oraz na rozwój korzeni.

 

Jak przygotować taki nawóz? Jak informuje gazeta.pl skórkę od banana można stosować na cztery proste sposoby: woda ze skórki po bananie tzw. kiszonka, wysuszona i zmielona skórka po bananie zmieszana z wodą, wysuszona i zmielona skórka po bananie zmieszana bezpośrednio z glebą, skórka z banana zakopana w ziemi.

Aby przygotować kiszonkę, należy skórkę moczyć w wodzie przez około dwa tygodnie, mieszając co jakiś czas. Skórkę od banana trzeba zalać przegotowaną i ostudzoną wodą. Taką kiszonką należy podlewać kwiatki. Można też skórkę z bananów pociąć na małe kawałki i wysuszyć np. w piekarniku. Później należy zmielić lub pokruszyć aby powstał drobny proszek. Należy go wsypać do wody, i zostawić na kilka dni, później można tą wodą podlewać kwiatki. Zmieloną bądź pokruszoną skórkę z banana można też zmieszać bezpośrednio z ziemią, albo pokroić na drobne kawałki i zakopać w ziemi. Skórka będzie się powoli rozkładać i w ten sposób stopniowo uwalniać cenne pierwiastki.

   

NIE PRZEGAP NAJLEPSZYCH WIADOMOŚCI! → OBSERWUJ NAS W GOOGLE NEWS