Jest kopalnią witamin. Chroni serce, zapobiega nowotworom

Soczewicę ze względu na jej zdrowotne właściwości doceniano już ponad 10 tysięcy lat temu. Nie bez powodu, gdyż znajdujące się w niej witaminy i związki mineralne lokują ją wśród jednych z najzdrowszych roślin dla organizmu człowieka. Nieprzypadkowo więc tania i wyjątkowo łatwa w przygotowaniu soczewica coraz częściej wchodzi w skład naszej diety.

Ta roślina strączkowa ma wiele zalet. Przede wszystkim zawiera mnóstwo doskonale przyswajalnego białka oraz tanin, które – jako przeciwutleniacze – chronią przed nowotworami, jak również mogą spowalniać tempo podziału komórek rakowych. Taniny mają również działanie przeciwbakteryjne, a ponadto korzystnie oddziałują na mikroflorę jamy ustnej i jelit.

Czytaj także:  Co pić, żeby schudnąć?

Zawarta w soczewicy lizyna przyspiesza proces budulcowy białek, wzmacnia kości i mięśnie. Roślina jest też źródłem skrobi, wapnia, fosforu, żelaza, jak również beta-karotenu i witamin, głównie z grupy B.

Dzięki dużej ilości błonnika oraz niskiej zawartości sodu korzystne wpływa na utrzymanie właściwego ciśnienia, a tym samym chroni przez wystąpieniem chorób układu krążenia. Zawarty w soczewicy kwas foliowy, potas oraz magnez korzystnie wpływają z kolei na kondycję serca.  Magnez ułatwia przepływ krwi oraz rozprowadzanie tlenu i składników odżywczych w organizmie, z kolei kwas foliowy obniża poziom homocysteiny, negatywnie wpływającej na ściany tętnic.

Czytaj także:  Grypa czy koronawirus? Jak odróżnić objawy?

Dla osób lubiących gotować lub często chodzących na diety ważna będzie informacja, że soczewica jest niezwykle sycąca, co pozwala ograniczyć liczbę przyjmowanych kalorii z innych produktów.

Soczewica może być wykorzystana z powodzeniem do przyrządzenia wielu dań. Sprawdzi się przykładowo jako dodatek do makaronu. Jesienią i zimą z pewnością smakować będzie przyrządzona na jej bazie rozgrzewająca zupa, zaś na obiad lub kolację świetnie nadadzą się gulasz z soczewicy, zrobione z niej  pulpety czy faszerowane soczewicą czerwone papryki.

Czytaj także:  Prezydent Duda: Panujemy nad pandemią koronawirusa

Komentarze

Nie przegap najciekawszych wiadomości! Obserwuj nas w Google News.