Jest kopalnią witamin. Chroni serce, zapobiega nowotworom

REKLAMA

Soczewicę ze względu na jej zdrowotne właściwości doceniano już ponad 10 tysięcy lat temu. Nie bez powodu, gdyż znajdujące się w niej witaminy i związki mineralne lokują ją wśród jednych z najzdrowszych roślin dla organizmu człowieka. Nieprzypadkowo więc tania i wyjątkowo łatwa w przygotowaniu soczewica coraz częściej wchodzi w skład naszej diety.

Ta roślina strączkowa ma wiele zalet. Przede wszystkim zawiera mnóstwo doskonale przyswajalnego białka oraz tanin, które – jako przeciwutleniacze – chronią przed nowotworami, jak również mogą spowalniać tempo podziału komórek rakowych. Taniny mają również działanie przeciwbakteryjne, a ponadto korzystnie oddziałują na mikroflorę jamy ustnej i jelit.

REKLAMA

Zawarta w soczewicy lizyna przyspiesza proces budulcowy białek, wzmacnia kości i mięśnie. Roślina jest też źródłem skrobi, wapnia, fosforu, żelaza, jak również beta-karotenu i witamin, głównie z grupy B.

Dzięki dużej ilości błonnika oraz niskiej zawartości sodu korzystne wpływa na utrzymanie właściwego ciśnienia, a tym samym chroni przez wystąpieniem chorób układu krążenia. Zawarty w soczewicy kwas foliowy, potas oraz magnez korzystnie wpływają z kolei na kondycję serca.  Magnez ułatwia przepływ krwi oraz rozprowadzanie tlenu i składników odżywczych w organizmie, z kolei kwas foliowy obniża poziom homocysteiny, negatywnie wpływającej na ściany tętnic.

REKLAMA

Dla osób lubiących gotować lub często chodzących na diety ważna będzie informacja, że soczewica jest niezwykle sycąca, co pozwala ograniczyć liczbę przyjmowanych kalorii z innych produktów.

Soczewica może być wykorzystana z powodzeniem do przyrządzenia wielu dań. Sprawdzi się przykładowo jako dodatek do makaronu. Jesienią i zimą z pewnością smakować będzie przyrządzona na jej bazie rozgrzewająca zupa, zaś na obiad lub kolację świetnie nadadzą się gulasz z soczewicy, zrobione z niej  pulpety czy faszerowane soczewicą czerwone papryki.

Podziel się: