W obecnych czasach staramy się jak najwięcej oszczędzać. Nie można się temu dziwić, ceny artykułów spożywczych czy przemysłowych mocno podrożały w ostatnim czasie. Na rzeczach takich jak leki, porady specjalistyczne czy też dobry jakościowo sprzęt i odzież trudno jest oszczędzać. Warto jednak pomyśleć jak w swojej kuchni ugotować tani, a zarazem pożywny i zdrowy obiad.
Przepis na tani obiad
Na portalu KobietaMag pojawił się ostatnio przepis na danie, które wykonamy w mgnieniu oka. Co więcej, za wszystkie niezbędne składniki zapłacimy maksymalnie 25 złotych! To bardzo tanio, biorąc pod uwagę ceny, jakie obecnie panują w sklepach i na targowiskach.
Jedną z tanich i zdrowych propozycji na domowy obiad jest makaron z bobem. Do jego wykonania potrzebujemy zaledwie:
Makaron z pszenicy durum – 60 g
Bób – 85 g
Fasolkę szparagową – 85 g
Szynkę parmeńską – 50 g
Oliwę z oliwek – 5 g
Ser żółty – 5 g
Masło klarowane – 5 g
Koperek
Pieprz, sól
Czosnek
Na początku gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Bób i fasolkę obieramy i gotujemy do miękkości. Na maśle podsmażamy czosnek, a następnie dodajemy warzywa, pokrojoną szynkę i makaron. Wszystko mieszamy, aby składniki dokładnie się połączyły. Posypujemy koperkiem i gotowe!