Sposób Strzelczyka na staropolski rosół. Ten smak jest nie do opisania. Warto go przygotować na święta, a rodzina będzie zachwycona.
Staropolski rosół to jedno z najbardziej klasycznych dań. Kojarzy nam się z domowym ciepłem dzieciństwem. Tomasz Strzelczyk podzielił się najlepszym przepisem na rosół. Spędza on 15 godzin na przygotowaniu tego wyjątkowego dania.
Sposób Strzelczyka na staropolski rosół. Przepis
Składniki:
» 4 l zimnej wody
» 1 kurczak
» kawałek kaczki
» kawałek wołowiny
» kilka kurzych łapek
» włoszczyzna
» 3 liżcie laurowe
» 8 ziaren ziela angielskiego
» 15 ziaren pieprzu czarnego
» kilka gałązek lubczyku
» 2 łyżki soli
Makaron:
» 300 g mąki pszennej
» 3 jaja
» 2 łyżki roztopionego masła
» 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Do dużego garnka wrzuć mięso – kurczaka, kaczkę, wołowinę, kurze łapki, następnie dodaj por, marchew, pietruszkę i seler. Wrzuć przypieczoną cebulę, lubczyk, kilka liści laurowych, a potem kilka ziaren ziela angielskiego, sól. Zalej całość zimną wodą, następnie wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw go na 110 stopni, a potem piecz całą noc – 15 godzin.
Makaron: do miski wsyp mąkę, sól i dodaj jajka oraz roztopione masło, następnie zagnieć ciasto. Odstaw je na 20 minut, a potem rozwałkuj i wykrawaj makaron posypując mąką. Wrzucaj na wrzątek, następnie gotuj 3-4 minuty. Odcedź gotowy rosół, a potem dodaj dodatki i makaron. Smacznego!