Na naszych roślinach już dawno pojawiły się pierwsze liście. Cieszy nas ich widok, zresztą mszyce też bardzo je lubią. Niestety mogły zacząć już na nich żerować. Podpowiadamy, jak szybko i skutecznie pozbyć się tych owadów z roślin. Wystarczy sięgnąć po 1 naturalny produkt.
Mszyce to maleńkie owady, których pokarmem jest sok roślinny. Mała inwazja tych osobników z reguły skutkuje nikłymi lub prawie niewidocznymi uszkodzeniami zdrowych roślin i zwykle podlega kontroli przez naturalnych łowców. Jednak może się też zdarzyć, że inwazja jest szacowna. Owad ten jest bardzo płodny, więc nawet niedługim czasie z niewielkiej grupy powstaje ogromna kolonia. Mszyce sprawiają, że rośliny rosną wolniej, wydają też mniej owoców, bo plony słabną, przenoszą drobnoustroje. Na rynku są dostępne różne środki na zwalczanie tych szkodników, ale domowy preparat zawierający pieprz cayenne zdoła unicestwić nie tylko mszyce, ale i inne szkodniki zdecydowanie szybciej i efektywniej. W dodatku takie samodzielnie zrobiony spray jest tani i nie zawiera chemii.
Sposób działania
W pieprzu cayenne znajduje się sporo alkaloidów zabójczych dla układu nerwowego mszyc. Przyprawy o charakterystycznym ostrym smaku mszyce zupełnie nie tolerują. Z powodu palącego smaku osobniki nie są w stanie wyciągać soków z roślin. W efekcie owady po prostu giną.
Jak przyrządzić oprysk z pieprzu cayenne?
Do pół litra wrzątku dodaj 25 g papryki cayenne i zagotuj, potem ściągnij z gazu i odstaw do zaparzenia na 3-4 godziny. Gdy mieszanka wystygnie rozrzedź ją 5 litrami wody. Teraz możesz już spryskać rośliny zaatakowane przez mszyce. Zabieg z użyciem tego specyfiku przeprowadzaj maksymalnie raz na 14 dni.
Aby oprysk lepiej trzymał się liści, możesz dodać do niego parę kropli mydła w płynie. Warto spryskiwać rośliny wieczorem i nie przed deszczem, bo inaczej starania się zaprzepaszczą. Roztwór z dodatkiem pieprzu cayenne nanieś na wszystkie ulubione obszary szkodnika: dolne liście, pędy i młode łodygi.
Ten preparat nadaje się też do ogórków
Aby usunąć mszyce z ogórków zastosuj inny sposób: 20-30 g zwykłej ostrej papryki drobno pokrój lub zmiel, dodaj do niej 10 dag pyłu tytoniowego i 5 litrów ciepłej wody, dobrze wymieszaj i spryskaj warzywa. Na spryskanie 5-6 metrów kwadratowych użyj około 5 litrów naparu. Jeśli nieoczekiwanie dostrzeżesz, że gdzieniegdzie mszyca wciąż się utrzymuje, możesz powtórnie skropić ją za tydzień.
Czytaj też: Zrób to z tulipanami po przekwitnięciu. Z rok będą jeszcze piękniejsze