Jesień to sezon na jabłka, śliwki i oczywiście dynie. Aby cieszyć się najlepszym smakiem dyni przez długi czas, należałoby ją właściwie przechowywać. Poniżej zamieściliśmy kilka wskazówek, dzięki którym jesienny smakołyk zachowa świeżość przez wiele tygodni.
Przechowywanie dyni w domu. O czym należy pamiętać?
Na początku warto podkreślić, iż ogromne znaczenie w tej sytuacji ma sam wybór dyni w sklepie. Należy zawsze sięgać po warzywo z twardą skórką, które ma wyrazistą barwę. Odpadają egzemplarze z jakimikolwiek defektami. Trzymaj się tych wskazówek, a najpewniej wybierzesz dojrzałą sztukę, która przetrzymywana w optymalnych warunkach, przetrwa dłuższy czas. Skoro wspomnieliśmy już o warunkach składowania, to przejdźmy do konkretów. Dynię po zakupie warto przechowywać w zimnym pomieszczeniu – pożądana temperatura wynosi około 15°C. Dodatkowo warzywo nie powinno być narażone na sporą wilgotność i ostre słońce.
Wilgoć najprawdopodobniej ponagli proces psucia się dyni. W tym drugim przypadku sprawa jest podobna – nadmierne światło słoneczne może sprawić, że warzywo prędzej utraci świeżość, a temu chcesz przecież zapobiec. Ponadto dyni należy zapewnić nieograniczony dostęp do powietrza, więc nigdy nie zamykaj jej w hermetycznym opakowaniu.
Powyższe rady dotyczą przetrzymywania całej, surowej dyni. Jeżeli ją przekroisz i poddasz np. pieczeniu czy gotowaniu, to wtedy umieść ją w szczelnym pudełku i tak przechowuj. Warzywo możesz również schować do zamrażalnika.
Na naszej stronie znajdziesz wiele ciekawych przepisów na potrawy z dynią. Polecamy smaczną zupę krem, sernik, bułeczki i bigos.