Sucha i twarda wątróbka to przeszłość. Wykonaj przed smażeniem 1 prosty trik

wątróbka
fot. screen Youtube / Аза Геворгян

Wątróbkę albo się lubi, albo nie. Wszyscy jej wielbiciele powinni wypróbować ten kultowy przepis. Nasze babcie były lub są wybitnymi kucharkami i przyrządzona przez nie wątróbka to prawdziwy hit na stole. Robiąc to danie, powinieneś zawsze pamiętać o jednej ważnej zasadzie.

REKLAMA

Wątróbka ma tyle samo amatorów, co przeciwników. Niektórzy ubóstwiają jej smak, ale są też tacy, którym na samą myśl o tym mięsie robi się niedobrze. I nie działają argumenty, że jest ono źródłem witamin, żelaza i dodatkowo przeciwdziała niedokrwistości.

Gdy natomiast ktoś jest prawdziwym fanem wątróbki, to z wielkim entuzjazmem weźmie sobie do serca tę wskazówkę, którą wiele babć przekazuję swoim dzieciom, a potem wnukom. Kluczowe jest wykonanie 1 rzeczy przed obróbką termiczną mięsa. W ten sposób będzie ono niezwykle miękkie i delikatne.

Węzłowa czynność przed smażeniem wątróbki

Większość osób wątróbkę smaży, jednak wcześniej – zanim mięso wyląduje na patelni – warto wykonać 1 szybki proceder. Po podzieleniu wątroby na mniejsze porcje warto ją przenieść do naczynia, zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut.

REKLAMA

Jaki efekt przyniesie powyższa czynność?

Mięso będzie bardziej soczyste, miękkie i delikatne. Wszystkie smaki skoncentrują się w jego wnętrzu. Obróbka cieplna na patelni z pewnością nie zaszkodzi wątróbce i nie będzie ona przesuszona. Za każdym razem, gdy będziesz chciał przyrządzić wątróbkę, pamiętaj o tej cennej babcinej wskazówce. Oto znakomity przepis na soczystą wątróbkę.

Sprawdzona receptura na rozpływającą się w ustach wątróbkę

Składniki:
cebula
wrzątek
500 g wątróbki drobiowej
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
pieprz
sól
olej do smażenia
1 łyżeczka musztardy
4 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżeczki wody

REKLAMA

Wykonanie:
Wątróbkę pokrój na porcje średniej wielkości i umieść w naczyniu, a potem zalej wrzątkiem, tak aby mięso było nim w całości przykryte. Odstaw na 10 minut.

Cebulę pokrój w piórka, podsmaż, a następnie dopraw solą i cukrem. Czosnek posiekaj i dorzuć do cebuli, zamieszaj. Z mięsa odcedź płyn i przełóż kawałki na patelnię, aby się podsmażyły.

Dodaj pieprz i sól, zamieszaj i duś przez 5 minut pod pokrywką. W naczyniu rozrób śmietanę z wodą i musztardą, a potem uzyskanym sosem zalej mięso na patelni i duś jeszcze przez 10 minut. Zdejmij pokrywkę i wykładaj wątróbkę na talerz. Smacznego.



Czytaj też: Dodaj do marchewki 1 składnik. Surówka będzie najlepsza pod słońcem

Podziel się: