Aromatyczne, pożywne śniadanie z obłędnie chrupkim, świeżym pieczywem to marzenie każdego o poranku. Często na drugi dzień chleb nie jest tak mięciutki i chrupki, ale to już nie problem. Wystarczy zastosować genialny trik, a chleb będzie jak z piekarni.
Nie każdy z nas może pozwolić sobie na codzienne zakupy w piekarni po świeże pieczywo, takie jak chleb czy bułki. Wtedy najlepszym rozwiązaniem są zapasy żywności. Jednak należy wiedzieć, w jaki sposób przechowywać pieczywo, by było na świeże jak z piekarni.
Świeży chleb jak z piekarni przez kilka dni. Genialny patent
Na samym początku należy wystrzegać się wilgoci, którą sami możemy stworzyć za pomocą plastikowych worków. Nie są to dobre zabezpieczenia przed wysychaniem chleba. Wbrew pozorom, tworzą idealne warunki do rozwoju pleśni.
W czym przechowywać pieczywo? Te worki są najlepsze
Używaj tylko i wyłącznie lnianych worków. Są przepuszczalne i nie zatrzymują wilgoci, dzięki temu chleb może być jak świeży nawet kilka dni. Warto do chlebaka wrzucić dwie koski cukru do środka. Cukier pochłonie nadmiar wilgoci, a ty zjesz chleb bez wyrzucania ani jednej kromki.
Chleb w lodówce – czy można go w niej przechowywać?
Niestety, ale nie jest to dobre rozwiązanie. Dlaczego? Ponieważ chleb nie lubi zimnej temperatury, jedyną optymalną jest dla niego temperatura pokojowa. Zapobiegniesz pleśni, ale w efekcie otrzymasz pieczywo, które utraciło swoją puszystość, będzie twarde i niedobre w smaku.