REKLAMA

bochenek chleba pod bieżącą wodą
fot. screen Youtube / 5-Minute Crafts

Co zrobić z nieświeżym chlebem? Nie musisz spisywać go od razu na straty. Poza tym nie ma też obowiązku przetwarzania go na bułkę tartą. Dzięki łatwej metodzie kuchennej błyskawicznie go odświeżysz. Gdy po raz pierwszy z niej skorzystałam, efekt pozytywnie mnie zaskoczył. Koniecznie poznaj ten trik.

REKLAMA

Jak uratować czerstwe pieczywo?

Wiele osób kupuje pieczywo w nadmiarze, a później w domu nie jest systematycznie zjadane i część wyrobów piekarskich się marnuje. Wiele osób nie wie, co zrobić ze sporym kawałkiem lub nawet całym bochenkiem czerstwego chleba. Jednak istnieje łatwy patent, dzięki któremu już nigdy nie zmarnujesz ani jednej kromki pieczywa.

O ile na bochenku nie ma śladów pleśni, to możesz bez obaw zacząć działać. Wystarczy kilka prostych kroków, a chleb odzyska pożądaną konsystencję i walory smakowo-zapachowe. Co trzeba zrobić? Wyjaśniamy w dalszej części artykułu.

REKLAMA

Czerstwe pieczywo odzyska świeżość w mgnieniu oka

Twardy chleb szybko odświeżysz przy pomocy piekarnika. Oprócz tego musisz uzbroić się w cierpliwość. Sprzęt rozgrzej do temperatury 160°C, a w międzyczasie możesz odpowiednio przyszykować czerstwy bochenek. Zmocz go, a następnie umieść na blaszce. Wstaw do piekarnika na 8 minut. Po tym czasie chleb znów zmięknie, a ty pokroisz go bez najmniejszego problemu. Rano nie będziesz musiał maszerować do sklepu po jeszcze cieplutkie wypieki, a kanapki na śniadanie przygotujesz z chleba, który przed momentem odświeżyłeś w piecu.

Jak zapobiec czerstwieniu pieczywa?

Jeśli będziesz właściwie przechowywać chleb, a to automatycznie wydłużysz jego przydatność do spożycia. Bochenek ulokuj w papierowej torbie i włóż do czystego oraz szczelnego chlebaka. Jeśli masz spory zapas pieczywa i wiesz, że nie zdążysz go spożyć, to dobrym pomysłem jest mrożenie.

REKLAMA

REKLAMA