Te pierogi zwalą z nóg całą rodzinę. Zamień karpia na tę rybę

pierogi
fot. screen Youtube / Галина Кухня

Pierogi zawsze sprawdzą się na obiad dla rodziny. A w czym tkwi tajemnica perfekcyjnych pierogów? W idealnie zagniecionym cieście i nadzieniu, które pozostawia w tyle wszystkie inne. Wypróbuj recepturę na pyszne pierogi faszerowane dorszem i jarzynami. W te święta sprawdzą się znakomicie i każdy będzie nimi zachwycony.

REKLAMA

Rok temu na Wigilię poza klasycznymi pierogami z kapustą i grzybami przygotowałam pierogi z karpiem. Były naprawdę pyszne, a od rodziny dostałam same pochwały. W tym roku też postanowiłam zrobić pierogi z rybą, ale tym razem dodam do farszu dorsza. To smaczna, delikatna ryba, która ma bardzo mało tłuszczu. Zatem nadziewane nią pierogi są polecane szczególnie dla tych osób, które preferują bardziej dietetyczną kuchnię. Pierożki na pewno znajdą swoich amatorów, są sycące, zdrowe i różnorodne – w cieście pierogowym oprócz ryby znajdują się gotowane warzywa, a także piana z białek i podstawowe przyprawy, które nadają całości smaku.

Dorsz to jedna z bardziej lubianych ryb. Jego białe mięso jest soczyste, lekkostrawne i bardzo zdrowe. Do świątecznych pierogów pasuje jak ulał.

Przepis na pierogi z dorszem i warzywami

Składniki:
ciasto na pierogi:
2 żółtka,
0,5 kg mąki + do podsypania,
1 łyżeczka soli (odrobina do ciasta, a reszta do wody),
1 szklanka gorącej wody.

REKLAMA

Farsz:
2 białka,
300 g ugotowanego dorsza,
pieprz i sól do smaku,
1 ugotowana: pietruszka, marchewka, nieduży kawałek selera (mogą być z bulionu drobiowego).

Opis przygotowania:
Do mąki przełóż żółtka, mieszaj, a potem dodaj wodę, sól, znów starannie mieszaj i wyrabiaj ciasto.

Ugotowaną rybę rozdrobnij widelcem (jeśli zajdzie konieczność, drobno pokrój nożem), połącz z posiekanymi warzywami, ubitą pianą z białek, pieprzem i solą, a na koniec wymieszaj.

Ciasto rozwałkuj i wykrawaj kółka, a na każdym z nich umieszczaj dość sporo nadzienia i lep pierogi.

REKLAMA

Zagotuj wodę z dodatkiem soli i wrzucaj powoli pierogi, gotuj ok. 3 minuty od momentu, gdy znajdą się na powierzchni. Ugotowane pierogi wykładaj na talerz i serwuj np. z jogurtem naturalnym.

REKLAMA

Sprawdź też przepis na pierogi z kapustą i twarogiem oraz pierogi z suszonymi śliwkami.

Podziel się: