Herbatka z miodem, pieprzem czy sokiem z korzenia imbiru? Co na przeziębienie?

Jesień to czas, który sprzyja przeziębieniom. Istnieją sposoby, aby skutecznie uchronić się przed infekcją. Oprócz syntetycznych leków warto skorzystać z tego, co mamy pod ręką. Nasza kuchnia to kopalnia naturalnych prozdrowotnych składników. Z pomocą w walce z przeziębieniem przyjdzie nam czarny pieprz, imbir i miód.

Czarny pieprz zawiera składnik, który nazywa się piperyna. Pieprz pomaga w stanach infekcji, bo ma właściwości rozgrzewające, pomaga w rozrzedzeniu zalegającej flegmy, ma działanie antybakteryjne i pomaga w dolegliwościach bólowych.

Czytaj także:  Grypa czy koronawirus? Jak odróżnić objawy?

Imbir to skuteczny środek, który łagodzi nudności, zmniejsza biegunkę, obniża gorączkę, leczy stany zapalne w drogach oddechowych, rozrzedza śluz oraz łagodzi kaszel. Imbir jest również skuteczny w walce z nadmiernymi kilogramami i poprawia krążenie.

Miód to naturalny antybiotyk, którego zdrowotne zastosowanie jest znane od setek lat. Jego bogate właściwości są wykorzystywane w wielu chorobach. Szczególnie doceniany jest w walce z przeziębieniem, bo zawiera dużo witaminy C.

Czytaj także:  Uspokój jelita… i siebie!

Jak stosować te dobroczynne produkty? Nic prostszego. Można po prostu przygotować tradycyjną herbatę i dodać wybrany składnik: łyżeczkę miodu, szczyptę pieprzu lub sok wyciśnięty z korzenia imbiru. Na zdrowie!

Komentarze

Nie przegap najciekawszych wiadomości! Obserwuj nas w Google News.