REKLAMA
ShareInfo.plPoradyTe warzywa i zioła sieję już w styczniu. Wiosną mam plony wcześniej...

Te warzywa i zioła sieję już w styczniu. Wiosną mam plony wcześniej niż inni

siew
fot. Pixabay

Siew w styczniu to nie żart. Wykonywanie tego zabiegu o tak wczesnej porze ma wiele zalet, a jedną najbardziej satysfakcjonujących jest możliwość zjedzenia smacznych nowalijek znacznie wcześniej niż inni! W styczniu można śmiało wysiewać zioła, warzywa oraz kwiaty. Dzięki tym ostatnim w majowym ogrodzie będzie jak w raju.

REKLAMA

Co wysiewać na dniach?

W styczniu można wysiewać wiele gatunków warzyw. Kluczowe, by zapewnić im prawidłowe warunki, a wtedy nasiona błyskawicznie wykiełkują, a w maju będą mogły trafić do gruntu.

Jeśli chodzi rośliny ozdobne, to w pierwszym miesiącu nowego roku można siać:
• szałwie błyszczące,
• petunie,
• lobelie przylądkowe,
• żeniszki meksykańskie,
• begonie.

Nasiona należy sadzić do małych doniczek i systematycznie zraszać. Dzięki temu roślinki prędko się ukorzenią. Rozsadę szykuje się w miejscu, w którym temperatura wynosi minimum 1°C, natomiast nasiona mają kontakt ze światłem słonecznym. Kwiaty można przesadzić do ogrodu już w maju. Śliczne, barwne rabaty będą cieszyć oko wcześniej niż zwykle.

REKLAMA

Jakie warzywa posiać w styczniu?

Masz tunele ogrzewane, szklarnię lub wystarczającą ilość miejsca w lokalu, w którym temperatura przekracza 18°C? W takim razie możesz przyszykować rozsadę. Tym sposobem znacznie wcześniej skosztujesz szczypiorku czy sałaty. W styczniu można wysiać: bakłażany, paprykę, korzeń pietruszki, kalafior, koper, czosnek, sałatę, cebulę, por, ogórki, pomidory, marchew. Najważniejsze, by właściwie przygotować miejsca, ziemię i cyklicznie zraszać nasiona.

Ważne kwestie dotyczące zimowej rozsady

Jeśli masz tunele, szklarnię albo ciepły lokal i doniczki, to połowa sukcesu za tobą. Podłoże ma być lekkie, próchnicze i luźne. Do doniczek możesz dodać także trochę hydrożelu. Ten preparat pozostawi wewnątrz substancje pokarmowe i wodę. Po posadzeniu nasion pamiętaj, by systematycznie je zraszać. Rośliny przenieś do gruntu najwcześniej w drugiej połowie maja, gdy przymrozki nie będą już stanowić problemu. Zanim sadzonki wylądują w gruncie, powinieneś zacząć je hartować. W tym celu na mniej więcej 2 tygodnie przed przesadzeniem zmniejsz temperaturę.

Czytaj też: Wlewam do węża ogrodowego. Ten trik jest hitem, oszczędzam czas i pieniądze

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA