Ten deser zachwyca smakiem i elegancją. Zrobisz go z łatwością

deser
fot. screen Youtube / Delmira Cooking

Chcesz zaskoczyć bliskich efektownym i pysznym deserem? Przedstawiamy recepturę, która z pewnością Ci w tym pomoże. Twoi goście będą przecierać oczy ze zdumienia, gdy podasz im ten frykas. Wypróbuj poniższy przepis na spektakularny deser z owocami i czekoladą. Wygląda jak milion dolarów!

REKLAMA

Deser z kawałkami owoców, otoczony grubą warstwą czekolady nie jest trudny w przygotowaniu. Chociaż wygląda jak dzieło doświadczonego cukiernika, to może go zrobić nawet kuchenny laik. Składniki nie są wyszukane, a wiele z nich na pewno masz już w swojej kuchni. Pozostało Ci już tylko stawić czoło temu słodkiemu przysmakowi.

W tej recepturze wykorzystujemy agar w proszku, który ma właściwości podobne do żelatyny, aczkolwiek jest pochodzenia roślinnego. Jednak nic się nie stanie, jeśli zamienisz agar na zwykłą żelatynę (1-2 łyżeczki agaru odpowiadają 1 łyżeczce żelatyny).

REKLAMA

Przepis na spektakularny deser z owocami

Składniki:
30 g cukru
500 ml mleka
2 mandarynki
1 banan
3 kiwi
6-8 truskawek
7 g proszku agar-agar

Składniki na polewę czekoladową:
80 g cukru
500 ml mleka
7 g proszku agar-agar
130 g gorzkiej czekolady (ewentualnie z dodatkiem czekolady mlecznej)
15 g kakao w proszku

REKLAMA

Sposób wykonania:
Pół litra mleka wlewamy do garnuszka, dodajemy do niego cukier i proszek agar-agar, wszystko dokładnie mieszamy rózgą kuchenną. Naczynie stawiamy na gazie, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, często mieszając, aż krem zrobi się gęsty.

Mandarynki, kiwi i banana pozbawiamy skórki. Truskawki myjemy i kroimy na połówki.

Do formy keksowej (wymiary 18x7x6 cm) wyłożonej folią spożywczą przekładamy część mlecznego kremu. Gdy trochę stężeje, układamy na nim kilka owoców. Po chwili zalewamy je następną porcją mlecznej masy, umieszczamy na niej owoce i tak pracujemy do czasu, aż skończą się nam składniki. Ostatnią warstwą powinna być masa mleczna.

Deser wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie wyciągamy go i delikatnie wyjmujemy z foremki.

Przyrządzamy polewę czekoladową. Do garnka dodajemy mleko, cukier, kakao i agar, mieszamy. Stawiamy na gazie, podgrzewamy i wrzucamy kostki czekolady. Gotujemy, nieustannie mieszając, aż polewa zgęstnieje.



Do formy (wymiary 20x9x7 cm) wyłożonej folią spożywczą wlewamy część polewy. Gdy stężeje, przekładamy na nią przyrządzony wcześniej mleczny blok z owocami. Potem zalewamy go resztą polewy – powinna otaczać mleczną masę równo z każdej strony. Ciasto umieszczamy w chłodziarce na godzinę. Później delikatnie wyciągamy z formy, dzielimy na porcje i podajemy. Smacznego.

Czytaj też: Jeden dodatek odmieni smak jabłecznika. Tak robi Ania Starmach

Podziel się: