Jeden dodatek odmieni smak jabłecznika. Tak robi Ania Starmach

Anna Starmach i jabłecznik
fot. screen Youtube / Purella – SUPERFOODY na co dzień / Pixabay

Wszyscy wiemy, że domowe wypieki smakują najlepiej. Zwłaszcza gdy lista składników jest krótka i przejrzysta, a wykonanie nie zajmuje dużo czasu. Receptura Anny Starmach na jabłecznik to dowód na to, że pieczenie może być łatwe, szybkie i przyjemne. Rewelacyjny deser z jabłkami od znanej gwiazdy to fantastyczna propozycja na coś słodkiego do kawy. Aczkolwiek jabłka nie są jedynym dodatkiem do jabłecznika. Znajdują się w nim także … powidła śliwkowe!

REKLAMA

Jabłecznik to jeden z najbardziej lubianych przez Polaków wypieków. Słynny specjał uwielbiamy za słodycz i lekką kwasowość, która pochodzi z jabłek. Przepis Ani Starmach jest błyskawiczny i jednocześnie trochę zmodyfikowany. W składzie zawarta jest bowiem drobna atrakcja!

Mimo urozmaicenia jabłecznik jest przepyszny i wspaniale wygląda. Na tym jednak nie koniec. Oprócz podstawowych składników na ciasto i jabłkowej wkładki potrzebujemy również nabiału (nada ciastu lepszej konsystencji i zastąpi jajka) oraz powideł śliwkowych (ich kwaskowaty smak świetnie połączy się słodyczą ciasta). Taka kompozycja jest gwarancją fenomenalnego smaku, o jakim nawet nie marzyłeś!

REKLAMA

Jak zrobić jabłecznik? Przepis Anny Starmach

Składniki na ciasto:
250 g masła
400 g mąki
120 g cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
200 g serka homogenizowanego naturalnego

Dodatkowo:
8 jabłek
200 g powideł śliwkowych
cukier puder do dekoracji

REKLAMA

Wykonanie:
Przyrządzamy ciasto. Do sporego naczynia przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodajemy serek homogenizowany oraz posiekane na kawałki masło. Zaczynamy wyrabiać ciasto rękoma lub przy użyciu robota kuchennego.

Umyte i obrane jabłka kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Okrągłą (o średnicy 24 lub 26 cm) lub prostokątną blaszkę (20 x 30 cm) wykładamy papierem pergaminowym.

Ciasto przekrawamy na 2 kawałki – pierwszym wykładamy formę. Na wierzchu równo rozsmarowujemy powidła śliwkowe. Umieszczamy na nich jabłka, a potem przykrywamy je drugą porcją rozwałkowanego ciasta, dociskamy brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Później studzimy jabłecznik i posypujemy go cukrem pudrem, smacznego.



Czytaj też: Wafle z masą śmietankowo-truskawkową w kilka minut. Przepis

Udostępnij: