Kotlety schabowe to danie, które nieustannie króluje na stołach w naszym kraju. Pasują zarówno do ziemniaków, jak i do frytek. Polacy po prostu uwielbiają schabowe. Nie da się jednak ukryć, że najlepiej smakowały na niedzielnym obiedzie u babci. Jaka tajemnica tkwi w ich niesamowitym smaku?
Idealne kotlety schabowe, jak u babci!
Od kotletów schabowych przygotowanych przez nasze babcie nigdy nie odpadała panierka. Jak się okazuje babcie dodawały do jajka i soli, które roztrzepywały na talerzu, odrobinę oleju. Ten składnik powodował, że panierka przywierała do kotleta!
Ważne jest także, aby smażyć kotlety zaraz po tym jak je zapanierujemy. Jeśli odłożymy je na trochę w inne miejsce i dopiero po czasie zaczniemy smażyć, to cała panierka od razu odpadnie od kotleta.
Pamiętaj o tym!
Co więcej, tuż przed panierowaniem kotletów warto je także dokładnie osuszyć, najlepiej odciskając nadmiar wody na ręczniku papierowym. Dzięki temu panierka będzie dobrze przylegać do kotletów. Pamiętajmy także, aby schabowe umieszczać na dobrze rozgrzanym oleju! Wszystkie te wskazówki pomogą nam uzyskać idealne kotlety schabowe, jak u babci!