Pixabay.com

Rosół niewątpliwie należy do najbardziej tradycyjnych potraw polskiej kuchni. Wiele rodzin kojarzy tę zupę z niedzielnym obiadem w gronie całej rodziny. Poniższa wersja na bazie pieczonego kurczaka jest znakomitym zamiennikiem tradycyjnego przepisu.

Składniki:

kości po pieczonym kurczaku (udka i skrzydełka lub całą tuszka)
2 średniej wielkości marchewki
1 duża pietruszka
1 średniej wielkości cebula
mały por
kawałek selera
gałązki natki pietruszki
2-3 ziarenka ziela angielskiego
3-4 ziarenka czarnego pieprzu
owoc jałowca
listek laurowy
suszony podgrzybek lub prawdziwek
łyżka sosu sojowego

Sposób przygotowania:

Kości kurczaka wkładamy do dużego garnka i zalewamy dwoma litrami zimnej wody. Obieramy warzywa i dodajemy marchewkę, pietruszkę, selera, pora i cebulę. Dodatkowo dodajemy sos sojowy, natkę pietruszki i wszystkie przyprawy. Doprawiamy solą, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez półtorej godziny.

Pod koniec czasu gotowania warto spróbować zupę i ewentualnie doprawić solą, pieprzem lub sosem sojowym. Na koniec przecedzamy. Gotową zupę warto podawać z posiekaną natką pietruszki i makaronem.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Cezary K.

Redaktor strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Wiadomości, Kulinaria