Seler to aromatyczne warzywo, które ma szerokie zastosowanie w kulinariach. Jeśli chcesz, aby zachował świeżość na dłużej, wypróbuj prosty trik.
Seler świetnie sprawdza się w różnych daniach np. sałatkach, warzywnych koktajlach czy zupach. W dodatku ma mnóstwo cennych walorów zdrowotnych. Seler, tak jak pozostałe warzywa, musi być przechowywany w optymalnych warunkach, inaczej błyskawicznie utraci swoją świeżość. Jak do tego nie dopuścić? Oto sprawdzony patent.
Co zrobić, by seler zachował świeżość na dłużej?
Seler najlepiej przechowywać w lodówce, ponieważ lubi niskie temperatury. Niestety warzywo dość szybko więdnie – wygląda wtedy mało apetycznie i traci część aromatu. Aby temu zapobiec, warto wypróbować prosty trik. Dzięki niemu roślina będzie jędrna i aromatyczna nawet przez kilka dni.
Na czym polega sztuczka?
Najpierw warzywo starannie opłucz pod bieżącą wodą. W niewielkim pojemniku umieść na spodzie ręcznik papierowy i wlej tam pół szklanki wody. Seler pokrój na mniejsze kawałki i usuń z nich końcówki. Na samym końcu włóż je do naczynia, które potem wstaw do chłodziarki.
Seler – dlaczego warto go jeść?
Seler jest bardzo wartościowym warzywem i powinniśmy sięgać po niego jak najczęściej. Obecna w nim witamina C wspiera układ odpornościowy, a potas korzystnie wpływa na pracę mięśnia sercowego. Regularne jedzenie tego warzywa opóźnia procesy starzenia, a także poprawia trawienie. Ponadto seler z uwagi na niską kaloryczność szczególnie polecany jest osobom, które są diecie.