Tradycyjna wigilijna kutia – jak ją zrobić? Poznaj najlepszy przepis
Według tradycji, na stole podczas wieczerzy wigilijnej powinno znaleźć się 12 dań. Wśród nich nie powinno zabraknąć kutii. Jednak nie każdy wie, jak przyrządzić tę uniwersalną potrawę. Poniżej znajdziecie najszybszy i najprostszy przepis, dzięki któremu w około godzinę zrobicie niebiańsko smaczną i słodką kutię.
REKLAMA
Receptura na kutię wywodzi się z tradycyjnej kuchni kresowej, a dzisiaj zazwyczaj przygotowuje się ją na terenach Lubelszczyzny, Białostocczyzny i w niektórych powiatach województwa podkarpackiego. Kutia to specjał złożony z maku, pszenicy, miodu i bakalii.
Określenie „kutia” pochodzi z języka ukraińskiego „kókkos” i oznacza ziarno lub pestka. Chociaż kutia jest dość kaloryczna, składa się przede wszystkim z cukru, to jej smak jest tak wyborny, że trudno nie pokusić się o kolejną dokładkę.
REKLAMA
Tradycyjna wigilijna kutia – przepis
Składniki:
3/4 szklanki miodu
2 szklanki maku
500 g pszenicy
pół szklanki cukru
pół szklanki rodzynek
pół szklanki migdałów
pół szklanki orzechów włoskich
1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy
2 szklanki mleka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
Płuczemy nasiona maku pod bieżącą wodą, zalewamy je gorącym mlekiem i gotujemy przez ok. pół godziny na małej mocy ognia. Odstawiamy do wystygnięcia. Odsączamy mak z mleka, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia – mielimy dwa razy na małych oczkach. W oddzielnym garnku zagotowujemy 2 litry czystej wody. Pszenicę kilka razy płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy ziarenka przez 10 minut, a potem odsączamy je i odstawiamy do wystudzenia.
REKLAMA
Rodzynki myjemy w ciepłej wodzie i także odcedzamy. Rozpuszczamy miód i podsmażamy na nim skórkę pomarańczową. Mak łączymy syropem cukrowym, pszenicą, migdałami, miodem i orzechami włoskimi. Do kutii dodajemy trochę ekstraktu waniliowego, mieszamy i wstawiamy na całą noc do chłodziarki. Kolejnego dnia będzie najsmaczniejsza.