Domowa konfitura owocowa to nie lada przysmak. Okazuje się, że w trakcie jej robienia nietrudno popełnić błąd, który może wręcz całkowicie zrujnować nasze starania. Chodzi o dodanie niewystarczającej ilości cukru. Dzięki niemu domowy wyrób nie powinien spleśnieć.
Chyba każda gospodyni przygotowuje własne owocowe przetwory w słoikach, czego zatem musi się wystrzegać?
Jeden błąd może sprawić, że dżem okaże się kulinarnym rozczarowaniem
Jednym z najczęściej popełnianych błędów, jeśli chodzi o specjały takie jak konfitura, jest dosypywanie niewystarczającej ilości cukru. Jednak w przypadku tego typu przetworów nie należy na nim oszczędzać.
Cukier to naturalny konserwant, dzięki któremu dżem nie spleśnieje i przez długi czas zachowa świeżość. Zatem nie należy dodawać go mniej, niż wskazuje receptura. Uznaje się, że na 10 kg owoców powinno przypadać około 6 kg cukru.
Jakich błędów należy unikać w czasie robienia dżemu?
W kuchni niepotrzebny jest pośpiech. Dokładne mycie owoców to dość czasochłonny proces, ale bardzo konieczny. Nawet niewielkie zanieczyszczenia mogą spowodować, że na naszej konfiturze pojawią się zarodniki pleśni. Także uszkodzone i nadpsute owoce nie powinny trafiać do naszych specjałów. Ponadto nie należy zapomnieć o należytym przygotowaniu słoików. Najpierw trzeba je wyparzyć. Gdy zauważymy na nich przebarwienia, uszkodzenia czy ślady korozji, wtedy ich nie używajmy. Właśnie od tego w głównej mierze zależy, czy nasze przetwory się udadzą i czy przetrwają próbę czasu.