syrop z cebuli
fot. screen Youtube / Kulinarne przygody

Syrop z cebuli każdy z nas pamięta z czasów dzieciństwa. Był naturalnym antidotum na kaszel i ból gardła. Cebula ma uzdrawiającą moc, a odpowiednie przyprawy tylko wzmacniają jej właściwości. Dzięki aromatycznym goździkom syrop pomaga łagodzić stan zapalny i ma działanie antyseptyczne. A jak pysznie to smakuje.

Cebulowy syrop ma też właściwości wykrztuśne, pomaga więc szybciej uporać się z mokrym i suchym kaszlem. Ponadto cebula zasypana cukrem ma działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze. Dodając do zdrowotnej mieszanki kilka goździków kurkumę i cynamon osiągniemy jeszcze lepszy efekt.

Ulepszony przepis na syrop z cebuli

Składniki:
4 łyżki cukru
2 średnie cebule
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki cynamonu
3-4 goździki

Przygotowanie:
Obieramy cebule i siekamy je w małą kostkę (im drobniej będzie pokrojona, tym więcej soku uwolni). Rozdrobnione warzywo układamy na dnie słoika, zasypujemy cukrem i dodajemy cynamon, kurkumę oraz goździki. Naczynie z zawartością zakręcamy i starannie mieszamy wszystkie składniki – potrząsamy mocno słoikiem. Potem przykrywkę odkręcamy i tylko luźno przykrywamy nią naczynie. Domowy syrop odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 24 godziny, aby warzywo uwolniło sok. Po tym czasie odsączamy cebulę od powstałego syropu. Przechowujemy go chłodziarce przez ok. 10 dni.

Udostępnij:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę