Uważaj na chipsy z Lidla! Jest w nich dwutlenek siarki!

GIS wydał decyzję o wycofaniu z obrotu chipsów paprykowych Snack Day, które były dostępne w Lidlu. Wykryto w nich substancję alergenną – dwutlenku siarki.

Ostrzeżenie Głównego Inspektoratu Sanitarnego dotyczy chipsów „Snack Day, Chipsy paprykowe, 175 g” z datą minimalnej trwałości 28.09.2020 i 19.10.2020. Producentem jest Trüller Knabber – Gebäck GmbH, ul. Erna-Scheffler- Str. 3, 51103 Köln, Niemcy. Jak informuje tokfm.pl firma Lidl sp. z o.o. sp. k., ze względu na bezpieczeństwo konsumentów z alergią na siarczyny, samodzielnie podjęła decyzję o wycofaniu z rynku produktu.

Czytaj także:  Objawy zawału serca – tego nie możesz przeoczyć!

Ostatnio przeprowadzone badanie chipsów wykazało obecność niezadeklarowanej substancji alergennej – dwutlenku siarki. Dlatego nie można spożywać produktu ze względu na możliwe wystąpienie reakcji alergicznej u osób, które są uczulone na siarczyny. Dla pozostałych osób produkt nie stwarza ryzyka.