W bazylii wykryto salmonellę! GIS wycofuje ten produkt

To już kolejny w tym tygodniu, produkt wycofany z obrotu przez Główny Inspektorat Sanitarny. Tym razem w suszonej bazylii wykryto bakterie Salomonelli. Bazylii pochodziła z Egiptu i była importowana przez firmę Acor Sp. z o.o.

Państwowa Inspekcja Sanitarna wydała zalecenie wycofania partii produktu z obrotu, ponieważ badane próbki suszonej bazylii wykazały obecność bakterii Salmonella. P.P.H.U. MAGRAMA użył tej partii bazylii do produkcji przyprawy Bolinero – suszonej bazylii marki własnej firmy Netto Sp. z o.o.

Jak informuje Radio ZET, chodzi o dwie partie pakowane po 15 g o numerach seryjnych 19.11 oraz 19.12, z datą minimalnej trwałości 31.08.2021. Sklepy Netto, muszą natychmiast wstrzymać sprzedaż tego produktu! Nadzór nad tym procesem prowadzi Państwowa Inspekcja Sanitarna.

Czytaj także:  Poszli na wesele. Zakazili się koronawirusem

Sprawdź szczegóły wycofanego produktu:

Bazylia otarta
Importer: ACOR Sp. z o.o., ul. Rawicka 43, 63-700 Krotoszyn
Zakład Konfekcjonujący: P.P.H.U. MAGRAMA, ul. Zaściankowa 48, 71-230 Szczecin
Dystrybutor: NETTO Sp. z o.o., ul. Motaniec 34, 73-108 Kobylanka
Numery partii: 19.11 oraz 19.12
Data minimalnej trwałości: 31.08.2021

Pamiętaj, że pałeczki Salmonelli mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu. Po spożyciu przez człowieka salmonella wywołuje zatrucia pokarmowe! Szczególnie niebezpieczna jest dla osób starszych i dzieci.

Komentarze