W domu każdy się zajada. Te rogaliki to tylko 2 składniki
Łatwiejszego przepisu na rogaliki ze święcą szukać. Jeśli masz ochotę na szybką słodką przekąskę, ten przepis jest dla ciebie. Podstawą deseru jest ciasto francuskie i dżem. Wystarczy kupić w sklepie gotowy arkusz, wyciąć z niego trójkąty i w każdym schować trochę farszu. Fiku-miku i ciastka mogą już trafić do piekarnika, gdzie pięknie się zezłocą i nabiorą niepowtarzalnej chrupkości. Poznaj błyskawiczny przepis na pyszną przekąskę z zaledwie dwóch składników.
REKLAMA
Za deserami niemal wszyscy przepadają. Jedni kochają cukierki, inni ciastka, a jeszcze inni batoniki. Jest jeszcze jedna, bardzo liczna grupa – miłośnicy ciasteczek i wyrobów typu pączki, faworki, muffinki, drożdżówki i rogaliki. Na ostatnią z propozycji warto się od czasu do czasu skusić. Kupne rogaliki nie mają żadnych szans z tymi domowymi. Upiecz je dla swoich bliskich, a wręcz „pochłoną” je z półmiska.
Jak zrobić rogaliki z ciasta francuskiego?
Składniki:
» pół słoika powideł bądź dżemu (np. porzeczkowego, z dzikiej róży),
» arkusz ciasta francuskiego,
» łyżka drobnego cukru (można pominąć),
» jajko (można pominąć).
Wykonanie:
Rozwiń ciasto francuskie i przekrój na pół, a następnie na trójkąty. Na większym końcu każdego kawałka ciasta umieszczaj trochę konfitury. Zawijaj na kształt rogalika, a końcówki zwiń do wnętrza.
REKLAMA
Blachę wyściel pergaminem i umieszczaj na niej rogaliki – zachowaj między nimi przerwy. Opcjonalnie posmaruj wszystkie sztuki rozkłóconym jajkiem (nabiorą apetycznej barwy po upieczeniu). Dodatkowo możesz udekorować je drobnym cukrem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piecz przez ok. 20 minut. Później wyjmij ciastka z piekarnika i daj im się nieco wystudzić. Podawaj na ciepło lub dopiero gdy zupełnie wystygną. Smacznego.
Wskazówka:
Zamiast powideł lub dżemu owocowego możesz nadziać rogaliki kremem orzechowym, lub czekoladowym. Jeśli jednak masz ochotę na wersję wytrawną, umieść na wyciętych trójkątach z ciasta francuskiego ser żółty, pieczarki z cebulką lub skrawek ulubionej wędliny.
REKLAMA