Rewolucyjny przepis na powidła śliwkowe. Wcale nie musisz ich mieszać

powidła śliwkowe
fot. screen Youtube / Handed Down Kitchen

Czy kiedykolwiek przyrządzaliście powidła śliwkowe bez mieszania? Jeśli sądzicie, że w trakcie gotowania śliwki będą przywierać, będziecie zaskoczeni. Przełóżcie owoce cukrem i odstawcie na pół doby, aby uwolniły sok – ochroni on przetwór przed przypalaniem się. Możecie sami się o tym przekonać – przygotowując powidła śliwkowe z poniższą instrukcją, wcale nie będziecie musieli ich pilnować.

REKLAMA

Na pewno zetknęliście się z niejedną recepturą na powidła śliwkowe, w której podano, że należy je przynajmniej raz zamieszać. Ma to na celu ochronić owoce przez przywieraniem do dna naczynia, w którym są smażone. Na szczęście mamy do dyspozycji ten rewelacyjny przepis, który wcale nie wymaga od nas regularnego mieszania specjału i pilnowania, aby nie przywarł.

Jak przyrządzić pyszne powidła śliwkowe bez mieszania?

Składniki:
400 g cukru
3 kg śliwek, najlepiej węgierek
1 płaska łyżka octu

REKLAMA

Przygotowanie:
Prace nad powidłami warto rozpocząć wieczorem. Śliwki umyj i usuń z nich pestki. Na dno garnka wrzuć małą ich porcję i zasyp ją niewielką warstwą cukru. Ułóż następną porcję owoców i słodkich kryształków. Czynności powtarzaj do momentu, aż skończą się składniki. Wierzch polej octem, garnek (bez przykrywki) odstaw na 12 godzin. Następnego dnia gotuj powidła ok. 5 godzin na małym gazie, a pod koniec chochlą zbierz nadmiar płynu. Mieszaj i oceniaj gęstość. Gorące owoce przenieś do słoików, które wcześniej dobrze umyj i wyparz. Wypełnione naczynia solidnie zakręć i postaw do góry dnem. Możesz także zapasteryzować je np. w garnku z wodą.

Wskazówka
Pod koniec obróbki cieplnej możesz wzbogacić śliwki o mielony cynamon, imbir lub kardamon. Otrzymasz w ten sposób bardzo aromatyczny wariant przetworu, doskonały do ciast czy innych specjałów.

REKLAMA

Inne sprawdzone receptury na owocowe przetwory znajdziesz na naszej stronie. Polecamy przepis na dżem porzeczkowymus jabłkowy.

Podziel się: