Kasza posiada mnóstwo drogocennych składników odżywczych, które są dobre dla naszego organizmu. Co jednak najciekawsze, należy ugotować ją w konkretny sposób, aby zapewniła nam jak najwięcej korzyści.
Kasza jęczmienna nieco różnić się od tradycyjnej, głównie jeśli chodzi o jej obróbkę termiczną. Wystarczy chwila nieuwagi i przygotujemy ją w taki sposób, że wydobycie z niej cennych składników odżywczych będzie niemożliwe.
Przede wszystkim musimy zaopatrzyć się w dobrej jakości kaszę. Najlepsze są ekologiczne kasze kupowane z kilogramowych workach. Jest zdecydowanie lepsza od tych, które są porcjowane w niewielkie torebki.
Przed gotowaniem kaszę należy opłukać w chłodnej wodzie. Potem odstawiamy ją na sitko i czekamy aż odcieknie z nadmiaru wody. Do garnka z kolei wlewamy zimną wodę w proporcjach 1:3.
Niegdyś ludzie stosowali ciekawy trik. Kiedy w garnku zostawało jeszcze trochę wody, owijały go kocem i wkładały pod pierzynę. W ten sposób kasza wchłaniała resztę wody i była gotowa, bez ryzyka przypalenia.