zupa ogórkowa
fot. Pixabay

Zupa ogórkowa nie jest trudna w przygotowaniu. Z pewnością każda gospodyni czy gospodarz wie, jak ją ugotować. Jednak, w przypadku tej potrawy ogromne znaczenie mają detale. Jeśli dodamy kiszone warzywa w złym momencie, wtedy zupa może wyjść niesmaczna i niedogotowana. Sprawdź, w jakiej kolejności dodawać poszczególne składniki.

Ziemniaki powinny trafić do zupy ogórkowej jako pierwsze

Jeśli zamierzasz przygotować zupę ogórkową z dodatkiem ziemniaków, ugotuj je w bulionie, zanim dodasz starte ogórki wraz z sokiem. Dlaczego? Kartofle w kwaśnym wywarze nie będą mogły odpowiednio zmięknąć i nawet długotrwała obróbka cieplna może prowadzić do uzyskania kawałków o nieapetycznej skorupce, a przecież nie o to chodzi. Ziemniak powinien rozpływać się w ustach, więc jeśli dodałeś już kiszeniaki, ziemniaki najlepiej ugotuj oddzielnie i dodaj je do zupy dopiero na talerzu.

Jeśli gotujesz zupę ogórkową kolejny raz, wrzuć bulwy wraz z resztą jarzyn. Gdy pyrki zaczną się rozpadać, dodaj rozdrobnione ogórki wraz z sokiem.

Później tylko doprowadź potrawę do wrzenia i zapraw śmietaną. Ostatni produkt zawsze dodawaj po zakończeniu gotowania. Pamiętaj oczywiście o zahartowaniu nabiału odrobiną gorącej zupy. Dzięki temu w daniu nie będą pływały grudki.

O czym jeszcze warto pamiętać, gotując zupę ogórkową?

Specjał będzie wyjątkowo pyszny, jeśli przygotujesz go na ogórkach kiszonych wysokiej jakości. Najlepiej użyć domowych kiszonek albo takich od zaufanego sprzedawcy. Odradzamy zakup wyrobów, do których dodano np. kwas benzoesowy czy octowy. Substancje te przyspieszają proces fermentacji warzyw, ale zupa ogórkowa z ich dodatkiem nie będzie wtedy zbyt aromatyczna.

Udostępnij:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę