Przydomowy warzywnik ma mnóstwo zalet. Możesz zebrać swoje własne plony, kiedy tylko chcesz i masz pewność, że w warzywach nie ma szkodliwych środków ochrony roślin. Jak przyspieszyć dojrzewanie papryki?
Pyszna, chrupiąca i kolorowa – tak można opisać paprykę. To bardzo zdrowe warzywo ma mnóstwo zastosowań w kuchni. Każdy, kto ma własną uprawę, na pewno przyzna, że warzywo zerwane prosto z krzaczka smakuje najlepiej.
Jak uprawiać paprykę w domu?
Papryka to zdrowe i uwielbiane warzywo. Wzbogaca smak sałatek, kanapek, sosów czy potraw z grilla. Mocy nadaje daniom zwłaszcza ostra odmiana papryki. Warzywo można z sukcesem hodować w skrzynkach czy doniczkach. W ten sposób możemy sięgać po świeże warzywa, które nie są traktowane pestycydami. Inaczej jest w przypadku sklepowych okazów, zwłaszcza importowanych z zagranicy, więc tutaj nie mamy gwarancji. Warzywo uprawia się z rozsady, preferuje stanowiska słoneczne, a temperatura do rozwoju powinna wynosić co najmniej 14°C do maksymalnie 27°C. Papryka jest podatna na mrozy. Najlepiej rośnie na ziemi żyznej o odczynie pH 6,0-6,8. Podczas upałów podlewaj ją dwa razy w ciągu dnia – na przykład rano i na wieczór. Z kolei nawozy wieloskładnikowe i zasobne w minerały aplikuj papryce raz na 7-14 dni.
Tak przyspieszysz dojrzewanie papryki
Polacy to prawdziwi fani papryki! Można ją jeść na różne sposoby. Zwykle przyrządzamy z niej sałatki czy leczo, a na przyjęciach chętnie podajemy paprykę faszerowaną mięsem. Niedawno odkryliśmy także patent na przyspieszenie dojrzewania tego warzywa. To łatwy patent, który przynosi wiele korzyści. Bo może się zdarzyć, że w kupimy paprykę w supermarkecie, która nie nadaje się jeszcze całkowicie do spożycia. Potrzebujesz tylko torebki papierowej. Wsadź do niej paprykę, a potem odłóż w suche i ciepłe miejsce. W ten sposób warzywo prędzej uzyska jędrność i pożądaną barwę. Aby rezultaty były jeszcze lepsze, możesz w torebce umieścić cząstkę banana. W jakim celu? Owoc ten wytwarza gaz, dzięki któremu papryka dojrzeje raz-dwa!
Czytaj też: Palma doniczkowa ożyje z nową mocą. Podlej ją wodą z gotowania