Domowe wafle przekładane masą śmietankowo-truskawkową to pyszny smakołyk, który wiele osób pamięta z dzieciństwa. Czasami warto go sobie przygotować. Mamy dla Was recepturę, która po prostu wymiata!
Chrupiące, kolorowe i wyśmienite!
Wafle przełożone masą na bazie śmietanki kremówki i galaretki truskawkowej to prawdziwy frykas. Kiedyś, w okresie PRL, cieszyły się ogromną popularnością. Dzisiaj także warto sięgnąć po ten kultowy przepis. Domowe wafle są nawet lepsze niż niejeden deser z cukierni. Do tego tanie, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Nie wspominając już o wyjątkowym smaku i owocowym aromacie. Jeśli chcecie, to możecie zamienić galaretkę truskawkową na inną ulubioną, np. malinową, brzoskwiniową, pomarańczową. Każda wersja się uda.
Zaletą takich wafelków jest nie tylko prostota wykonania, ale także możliwość długiego przechowywania. Ciasteczka zamknięte w szczelnym opakowaniu i położone w zimnym, suchym oraz ciemnym miejscu potrafią wytrzymać naprawdę długi czas.
Przepis na wafle z masą śmietankowo-truskawkową
Składniki:
5 łyżek cukru
1 opakowanie kruchych prostokątnych wafli
250 ml śmietany 30%
2 opakowania galaretki truskawkowej
250 g margaryny
Sposób wykonania:
Margarynę rozpuść w garnku na niewielkim gazie, a gdy będzie płynna, dodaj do niej śmietanę i cukier, wszystko wymieszaj, a na koniec wsyp owocową galaretkę. Masę podgrzewaj, nieustannie mieszając, ale nie doprowadzaj jej do wrzenia. Jak tylko galaretka się rozpuści odstaw krem z palnika do lekkiego ostudzenia. Rozsmaruj masę równo na waflu i przykryj następnym waflem. Rób tak do momentu, aż skończą się składniki. Wafle obciąż czymś twardym, np. miską i włóż na pół godziny do lodówki.
Z wafli przyrządzisz także słynny piszinger. Wafle są przekładane masą kakaową, doskonale sprawdzą się jako coś słodkiego do kawy.
Czytaj też: Popękane czekoladowe ciasteczka – przepis. Pyszne i mocno czekoladowe