Pieczarki to smaczne i aromatyczne grzyby. Aby cieszyć się ich smakiem, trzeba je wcześniej odpowiednio przyrządzić. To oczywiście wiąże się z dodatkową pracą. Na szczęście istnieje pewna sztuczka, która ci ją ułatwi. Zaopatrz się w widelec i do dzieła. Kiedyś zdradzisz ten patent swoim znajomym.
Oczyszczanie i siekanie grzybów nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Płukanie pieczarek sprawia, że nasiąkają wodą, a skórka wciąż nie jest idealnie biała. Jej obieranie też jest męczące, a później grzyby należy jeszcze posiekać. Czynność trwa dość długo, a podczas niej można się skaleczyć. Tymczasem zabieg ten można sobie ułatwić, używając widelca. Przetestuj ten patent i oceń sam. Efekt jest niesamowity.
Trik ze sztućcem. Wbij go w pieczarkę
Oprócz widelca przyda ci się jeszcze obieraczka – najlepsza będzie taka z ruchomym ostrzem, znajdującym się na końcu podłużnej rączki. Na czym polega sztuczka? Na początku nabij grzybka na widelec i oprzyj go o jakąś czystą powierzchnię.
Chwyć za obieraczkę i odcinaj cienkie plasterki pieczarki, przemieszczając ją od najdalej położonego końca w swoją stronę – tak jakbyś chciał pozbyć się skórki z innego warzywa. Małe części powstaną w mgnieniu oka i przy minimalnym nakładzie pracy, który był wcześniej konieczny nawet podczas używania idealnie naostrzonego noża.
Jak podawać cienkie plasterki z pieczarki?
Talarki możesz umieścić na pizzy, wytrawnej tracie czy zapiekance. Poza tym będą smacznym dodatkiem do sałatek.