Wegańskie pączki. Jak je upiec i czym się różnią od tradycyjnych?

Wegańskie pączki
Fot. Pixabay.com

Wegańskie pączki swoim smakiem absolutnie nie odbiegają od tradycyjnych wypieków. Osoby będące na diecie wegańskiej bez większego problemu mogą przygotować taki zamiennik i cieszyć się tak samo aromatycznym ciastem.

   

Tłusty czwartek przez długi czas był dla osób stroniących od produktów pochodzących od zwierząt trudnym momentem. Na szczęście jednak powstała wegańska wersja
pączków, którą z powodzeniem można zastąpić tradycyjne, znane od wielu lat wypieki.

Wegańskie pączki tak naprawdę niewiele różnią się od tradycyjnych. Wystarczy, że normalne mleko zastąpimy jednym z napojów roślinnych: sojowym, migdałowym czy kokosowym. Dodatkowo żółtka jaj śmiało można wyeliminować.

Wegańskie pączki – przepis

   

Składniki:

0,5 kg mąki pszennej,
50 g świeżych drożdży,
szklanka napoju sojowego,
1/3 szklanki oleju,
2 łyżki cukru,
2 łyżki cukru pudru,
2 łyżki spirytusu
dodatkowo: olej do smażenia, nadzienie

Sposób przygotowania:

Lekko podgrzewamy napój sojowy i dodajemy do niego pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut. Po tym czasie do zaczynu stopniowo dodajemy mąkę i cukier puder, po czym wyrabiamy ciasto. W trakcie dodajemy olej, a na koniec spirytus. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut.

   

Wyrośnięte ciasto porcjujemy na pączki, po czym nakładamy nadzienie. Gotowe wykładamy na posypany mąką blat, ponownie przykrywamy i zostawiamy na godzinę. Po tym czasie do rondla wlewamy olej i go mocno rozgrzewamy. Smażymy je z każdej strony do zarumienia i wyjmujemy na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym. Na koniec delikatnie posypujemy cukrem pudrem.

     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News