REKLAMA
ShareInfo.plDomowe sposobyWeź szklankę i nałóż na masło. Musisz poznać ten trik!

Weź szklankę i nałóż na masło. Musisz poznać ten trik!

masło i szklanka
fot. screen Youtube / OnePotChefShow

Chcecie użyć masła, ale zupełnie wypadło wam z głowy, aby wyciągnąć je wcześniej z lodówki? Prawdopodobnie nikt nie chciałby czekać, aż kostka sama zmięknie. Co zrobić, by przyspieszyć cały proces ? Doskonale sprawdza się jedna prosta metoda.

REKLAMA

Dlaczego lepiej nie wkładać masła do kuchenki mikrofalowej?

Niemal każdy, kto gotuje i piecze w kuchni zapomniał kiedyś wcześniej wyjąć masło z chłodziarki. Kostka jest zimna jak lód, a do tego twarda jak skała, a taka nie jest odpowiednia do natychmiastowego użycia. Każdy zdaje sobie sprawę, jakie to może być dołujące. Pierwszą myślą, jaka przychodzi nam wtedy do głowy, jest stopienie kostki w kuchence mikrofalowej poprzez chwilowe podgrzanie. Jednak lepiej tego nie robić, ponieważ nie jest to zdrowe. Zresztą ten sposób nie jest zalecany z jeszcze jednego powodu. Otóż można zostawić tam masło na bardzo długo i zrobić przy tym mały rozgardiasz. Niewykluczone, że kostka zupełnie się stopi.

Jak błyskawicznie zmiękczyć masło?

W dodatku, jeśli zbyt mocno stopimy masło w mikrofalówce, to możemy mieć niemal gwarancję, że nie wpłynie to korzystnie na nasze wypieki. Bo przeważnie, dodanie do nich zbyt miękkiego masła skutkuje powstaniem bardzo słabych, zwartych, ciężkich i płaskich ciast. A przecież nikt z nas nie chciałby podawać ich swoim domownikom, czy gościom. Tymczasem istnieją wygodne i efektywne alternatywy, dzięki którym bardziej naturalnie (bezpiecznie i zdrowo) zmiękczycie kostkę mlecznego tłuszczu. Zrobicie to nawet szybciej niż w kuchence mikrofalowej.

Weź szklankę i nałóż na masło. Musisz poznać ten trik

Jeśli chcecie łatwo i szybko zmiękczyć masło, przyszykujcie sobie szklankę i trochę gorącej wody. Najpierw potnijcie kostkę tłuszczu w prostokąt – powinna wejść w obszar wnętrza szklanki. Potem wlejcie do szklanki gorącą wodę i odstawcie ją na moment. Następnie wylejcie z niej płyn i włóżcie ją na gotową porcję masła, którą macie zamiar zmiękczyć (szklankę postawcie dnem do góry). Teraz poczekajcie około 5 minut. Masło w tym czasie zmięknie i będzie można użyć je do wypieków.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA