Makaron to popularny produkt żywnościowy wielokrotnie wykorzystywany w różnych potrawach. Bez względu na to, do jakiego dania go użyjesz, powinieneś pamiętać o soleniu wody we właściwym momencie. Sól najlepiej dodaj zaraz po tym, jak woda zacznie wrzeć.
Makaron to nie lada przysmak i można go przygotować na wiele sposobów. Niektórzy jedzą go z dodatkiem sosów, a inni dodają go do zup. Niezależnie od upodobań, niesłychanie ważne jest, aby był należycie ugotowany. Zatem jak go ugotować, żeby wyszedł idealny?
Większość z nas sądzi, że przygotowanie makaronu to rzecz banalna. To prawda. Wystarczy tylko umieścić go we wrzątku, odczekać kilka minut, odcedzić i gotowe. Oprócz tego, pozostają jeszcze dwie sprawy. Chodzi o dodatek soli i zachowanie właściwych proporcji. Wiele osób gotując wodę na makaron, soli ją bezpośrednio po wlaniu do garnka. Takie działanie sprawi, że woda będzie się gotować o wiele dłużej.
Z pewnością, nikt nie chciałby marnować cennego czasu. Jeżeli gotujesz makaron, sól dodaj do wody dopiero w chwili, kiedy zacznie ona wrzeć i nie wydłużaj bezowocnie czasu gotowania. Ważna jest też ilość soli jaką wsypiesz do makaronu. Będzie on smaczniejszy, jeśli dasz jej trochę więcej. Nawet doświadczeni kucharze twierdzą, że na każdy litr wody musi przypadać około 4 g soli. Sól sprawi, że makaron nabierze bardziej wyrazistego smaku. Znaczenie ma również optymalna ilość wody. Na każde 100 g makaronu powinien przypadać 1 litr wody. Ponadto, do garnka możesz dolać minimalną ilość oliwy bądź oleju, co uchroni makaron przed sklejaniem się.
Mało kto spodziewałby się, ze makaron może być tak problematyczny. Jeżeli będziesz pamiętać o powyższych wskazówkach, wtedy bezbłędnie ugotujesz makaron. Ten dobrze przygotowany z pewnością wywoła podziw wśród wygłodniałych domowników.