Wiesz, czym jest zielone mięso?

REKLAMA

Zielone mięso to inaczej spirulina. Została tak nazwana, bo podobnie jak mięso ma wysoką zawartość składników odżywczych i białka. To jeden ze zdrowszych i wartościowych produktów. Jest często stosowana w diecie sportowców. Chętnie wprowadzają ją do swojej diety osoby dbające o sylwetkę, a także zmagające się z anemią.

Spirulina ma niebieskozielony kolor i powstaje z mikroalga z gatunku sinic. Najczęściej dostępna jest w formie tabletek lub proszku. Można ją dodawać do koktajli owocowych lub warzywnych. Często stanowi składnik suplementów pielęgnacyjnych urodę. Można z niej przygotować maseczkę do twarzy, ciała czy nawet włosów.

REKLAMA

Spirulina należy do grupy superżywności, czyli nieprzetworzonej, naturalnej, występującej w przyrodzie. Spirulina jest importowana są z Meksyku i Afryki. Jest bogata w minerały i witaminy. Jak informuje redakcja ZET, odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Jest źródłem chlorofilu, który nazywa się eliksirem młodości.

Białko w spirulinie stanowi aż 60-70 proc. To oznacza, że zawiera ona nawet cztery razy więcej białka niż mięso. Białko jest pełnowartościowe z kompleksem 18 aminokwasów. Dlatego szczególnie jest ceniona wśród sportowców, ale też wśród wegetarian i wegan. To nie koniec dobroczynnych właściwości spiruliny. Zawiera 39 razy więcej beta-karotenu niż marchewka, witaminy z grupy B, żelazo, potas, wapń, selen, mangan, chrom, witaminy A, C, E.

REKLAMA

Co można zyskać przy stosowaniu spiruliny? Zwiększoną odporność, obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, ochronę przed rozwojem chorób układu krążenia, pomoc w leczeniu anemii. Ponadto świetnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie. Można powiedzieć, że jest eliksirem młodość bo opóźnia procesy starzenia i działa przeciwnowotworowo. Kto jeszcze powinien korzystać z cudownych właściwości spiruliny? Osoby cierpiące na choroby wątroby i tarczycy. Pomaga również w zwalczaniu brzydkiego zapachu z ust.

Udostępnij: