pierogi ze szczawiem
fot. screen Youtube / Atlas Smaków

Sezon na szczaw przypada na maj. Z liści przyrządzisz znakomity farsz do pierogów, które pokocha cała rodzina. Sprawdź recepturę na niezwykłą, wiosenną potrawę, czyli pierogi faszerowane szczawiem, palce lizać.

Szczaw to roślina sezonowa, którą można spotkać na łąkach przez cały maj. Jeśli wybierzesz się na spacer z dala od dróg i miast, możesz zerwać młode listki rośliny, z których przygotujesz potem pyszne nadzienie do pierogów albo wyjątkową zupę. Takie domowe pierogi powinny pojawić się w każdym domu tej wiosny. Są lekkie, bardzo delikatne, a podane z dodatkiem koperku lub zeszklonej cebulki natychmiast znikają z talerzy.

Czy warto jeść szczaw? Kto powinien z niego zrezygnować?

W szczawiu znajdziemy witaminy z grupy B, żelazo, potas, magnez i witaminę C. Warzywo korzystnie wpływa na pracę serca, system nerwowy, a także ciśnienie i produkcję krwi. Trzeba jednak pamiętać, że liście zawierają także szczawiany, a ich nadmiar w diecie może prowadzić m.in. do tworzenia kamieni nerkowych i kłopotów z układem mięśniowym. Szczaw jest zdrowy, ale należy jeść go z umiarem. W ogóle nie powinny po niego sięgać osoby z chorobami nerek, zmagające się z dną moczanową, osteoporozą, a także kobiety ciężarne.

Pierogi faszerowane szczawiem – przepis

Składniki na 4-5 porcji:
200 ml gorącej wody
pęczek świeżego szczawiu
500 g mąki pszennej
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju rzepakowego
łyżka masła
szczypta soli do ciasta
koperek lub cebulka z masłem do podania
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Najpierw robimy ciasto: mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli, olej oraz gorącą wodę. Wszystkie składniki zagniatamy rękoma, tworzymy kulę i odkładamy ją na kwadrans w suche, ciepłe miejsce. Teraz zabieramy się za farsz. Liście szczawiu myjemy, osuszamy, usuwamy ogonki i drobno kroimy. Czosnek miażdżymy i szklimy na maśle, potem dorzucamy szczaw i smażymy na niedużym płomieniu, aż zmięknie. Wszystko doprawiamy do smaku pieprzem i solą, odstawiamy.

Rozwałkowujemy ciasto na stolnicy posypanej mąką i za pomocą szklanki wycinamy krążki. Na każdy kawałek ciasta kładziemy trochę farszu i starannie sklejamy boki. Pierogi wrzucamy do garnka z osolonym wrzątkiem i gotujemy kilka minut, aż wypłyną. Podajemy je z pokrojonym koperkiem albo z cebulką zeszkloną na maśle. Smacznego.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę