REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaDodaj ten składnik do smażonej cebuli. Efekt pozytywnie cię zaskoczy

Dodaj ten składnik do smażonej cebuli. Efekt pozytywnie cię zaskoczy

smażona cebula
fot. Pixabay

Smażona cebula to dodatek do wielu dań, ponieważ świetnie podkręca ich smak. Można nią także okrasić np. pyzy lub wytrawne pierogi. Lekka słodycz cebulki sprawia, że potrawa jest w smaku obłędna. Są osoby, które podczas smażenia posypują cebulę solą, a czy próbowaliście dodać do niej cukier? Błyskawicznie zauważycie oczekiwane rezultaty.

REKLAMA

Smażenie cebuli nie należy do trudnych rzeczy. Wystarczy odpowiednio rozgrzać tłuszcz na patelni, wrzucić rozdrobnione warzywo i smażyć, aż zmięknie i nabierze apetycznej, złocistej barwy. Jednak cebulę możemy usmażyć na różne sposoby. Poza tym możemy ją też łatwo przypalić. Dziś dowiecie się, jak usmażyć pyszną, karmelową cebulkę.

Po co dodaje się cukier do smażonej cebuli?

Delikatnie przyrumieniona cebula ma nieziemski smak oraz chrupkość, ale zeszklona jest dopiero wyborna. Jak uzyskać taki rezultat? Na początku posiekajcie cebulę i rozgrzejcie patelnię na niewielkiej mocy ognia. Dajcie trochę oleju lub klarowanego masła i wsypcie cebulę. Smażcie ją na niezbyt dużym płomieniu, czasami mieszajcie, aż się zeszkli. W tym momencie posypcie ją cukrem – wystarczy 1 łyżeczka. Gdy przesadzicie z jego ilością, cebula będzie za słodka. Posiekane warzywo po dodaniu cukru błyskawicznie się skarmelizuje, zmięknie, nabierze słodkości i wspaniałego smaku. Taka cebulka świetnie sprawdzi się jako dodatek do np. do pierogów z mięsem. Możecie również dodać ją do masy na kotlety mielone.

Kilka cennych rad

Przed smażeniem cebulę trzeba oczywiście obrać. Jeśli zaś chodzi o smażenie, nie należy tego robić na zbyt dużej mocy ognia, gdyż wtedy łatwo ją przypalić, czego efektem jest gorzki smak i niezbyt apetyczny wygląd. Przypalona cebula nadaje się już tylko do wyrzucenia, bo szkoda psuć nią danie. Podczas smażenia cebulę trzeba co pewien czas zamieszać, wówczas usmaży się równomiernie.

REKLAMA

Jeśli natomiast chcecie przygotować delikatnie chrupiące warzywo, smażcie je na dużym płomieniu i częściej mieszajcie. Jeśli cebulę oprószycie solą na początku smażenia, wtedy przyspieszycie jej smażenie. Sól sprawi, że woda będzie parować z produktu znacznie szybciej, a w efekcie szybciej się on zrumieni. Nabierze także ciekawego słodko-słonego smaku.

Jeśli macie ochotę na inne ciekawe porady kuchenne, zajrzyjcie na naszą stronę. Sprawdźcie, na jakim tłuszczu i ile czasu smażyć pączki. Dowiedzcie się też, jak należy czyścić chlebak.

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA